Simona Ionescu / Redactor Șef

Se schimbă legea! Apar taxele pentru proprietarii de trotinete și nu sunt deloc mici

Se schimbă legea! Apar taxele pentru proprietarii de trotinete și nu sunt deloc mici
Sunt în trend în ultima perioadă și din ce în ce mai mulți români lasă mașinile pentru trotinete. În plus, până în acest moment, asigurarea RCA pentru acestea nu este obligatorie.

Lucrurile se vor schimba, pentru că, această obligația, prevăzută într-o directivă UE, va trebui să intre și în legislația din România până la sfârșitul acestui an. Chiar dacă în acest moment nu este reglementată.

Directiva europeană trebuie să fie introdusă în România până la 23 decembrie 2023.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Ministerului de Finanțe pentru avocatnet.ro, directiva UE 2021/2118 a modificat legislația europeană privind RCA, introducând obligația acesteia în cazul trotinetelor și bicicletelor electrice cu propulsie electrică.

Și asta pentru că dispozitivele care au o masă mai mare de 25 de kilograme și se deplasează cu o viteză de minim 25 km/h sunt numite vehicule. În acest sens, cine are trotinete, biciclete electrice sau prevăzute cu propulsie auxiliară vor trebui să plătească RCA. Prevederile directivei europene va trebui introdusă în România până la data de 23 decembrie 2023.

Trotinetele și bicicletele electrice vor plăti RCA

Va fi nevoie de o ordonanță dată de Ministerul de Finanțe

Cum în țara noastră e nevoie de lege pentru a fi transpuse directivele europene, modificarea legislației RCA se va face printr-o ordonanță inițiată de Ministerul de Finanțe, ce va trebui adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Pentru a fi aplicată, este nevoie de un proiect de lege inițiat de Parlament sau de Guvern.

Ulterior, legea se va duce la vot în Senat și în Camera Deputaților, promulgată de președinție și publicată în Monitorul Oficial. Dacă va fi inițiată de Guvern, va trebui prima dată să fie adoptată și de Executiv. În acest moment, deși directiva europeană impune celor care conduc trotinete și biciclete electrice să încheie poliță RCA, acest lucru nu a fost transpus în vreo lege din România.

Puteți încheia asigurări facultative de răspundere civilă

În condițiile date, se pot încheia asigurări facultative de răspundere civilă (nu auto) a persoanelor fizice, pentru prejudicii produse terţilor, aplicabile și pentru conducătorii de trotinete sau biciclete electrice. Pentru acest tip de asigurare doritorii vor plăti prețuri între 30-79 de euro anual.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre