Simona Ionescu / Redactor Șef

Foto. Se schimbă percepția corpurilor în modă. Orice siluetă e permisă. Ultimele noutăți după Milano Fashion Week

Foto. Se schimbă percepția corpurilor în modă. Orice siluetă e permisă. Ultimele noutăți după Milano Fashion Week
Săptămâna modei de la Milano, dedicată colecțiilor Toamna  / Iarnă 2022  - 2023 nu a fost doar despre revenirea la normalitate, după pandemie, ci a certificat deschiderea definitivă spre incluziune. Nu toate brandurile și nu toate prezentările de modă au interpretat sau salutat diversitatea în același mod, dar pe unele podiumuri am văzut o schimbare reală.

Siluete noi, corpuri „normale”, care până acum nimeni nu își imagina că ar putea defila pe un podium, au fost vedetele ediției. Prezentarea designerului Marco Rambaldi a fost una dintre cele mai interesante și inovatoare, pline de culoare și mai presus de toate incluzive. Genuri diferite, forme diferite, vârste diferite, fluiditate a look-urilor și a machiajului: de data aceasta, însă, a ridicat ștacheta, aducând pe podium și o vedetă porno, Valentina Nappi.

Nu a fost o provocare, ci dorința de a vorbi despre o sexualitate liberă: lucrătorii sexuali suferă în mod constant discriminări, aducerea lor în lumea modei înseamnă distrugerea prejudecăților.

De asemenea, designerul a avut în prezentarea de la Milano Fashion Week mai multe modele plus size.

Modelele plus size au câștigat teren la Milano Fashion Week

Annakiki a adus-o pe podium pe Lauren Wasser, un model american căruia i s-au amputat ambele picioare din cauza sindromului de șoc toxic cauzat de un tampon. Dizabilitatea nu este tocmai unul dintre cele mai populare subiecte în modă. Dar e  ceva ce se văzuse deja în septembrie anul trecut, când Moschino a invitat modelul Aaron Rose Philip la Săptămâna Modei de la New York.

De diversitate a fost vorba și în prezentarea casei Blumarine, criticată în septembrie pentru alegerea unor modele foarte slabe, care acum a adus pe podium modele plinuțe, cu forme rubensiene, fără a uita însă de gloriile trecutului modei, cum ar fi Eva Herzigova, în vârstă de 48 de ani.

Prada, pe de altă parte, a ales și supermodele, peste patruzeci de ani precum Erin O’Connor, Emily Sandberg și Hannelore Knuts.

Granița dintre modelele „clasice”, slabe și înalte și cele cu forme puternice dispare treptat, după cum s-a văzut la această ultimă săptămână internațională a modei, scrie Elle.com.

Sursa foto: Instagram / Pinterest

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre