Simona Ionescu / Redactor Șef

Șef de poliție, trimis la pușcărie pentru că i s-a făcut milă de doi pensionari! Cazul împarte România în două tabere rivale

Șef de poliție, trimis la pușcărie pentru că i s-a făcut milă de doi pensionari! Cazul împarte România în două tabere rivale
Fostul șef al IPJ Vaslui a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. „În calitate de inspector șef al IPJ Vaslui, trebuia să fie un exemplu pentru ceilalți ofițeri și agenți din subordine”, a argumentat judecătorul Tribunalului Vaslui hotărârea pronunțată luni.

S-a ajuns aici, la condamnare cu executare, deoarece fostul ofițer de poliție a refuzat să efectueze muncă în folosul comunității, considerând că e sub demnitatea lui. Comisarul șef Mihai Carp a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, după ce a intrat în vizorul DNA în 2015, când procurorii anticorupție aveau în desfășurare ancheta ce viza activitatea polițiștilor Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui.

Doi soți pensionari s-au prezentat la șeful IPJ Vaslui pentru a relata că au fost amendați cu câte 195 de lei, pentru traversarea neregulamentară a străzii. Nu știau că i-a amendat chiar polițistul pe care DNA îl folosea ca investigator în anchetă. Pensionarii s-au plâns că au pensiile foarte mici. Impresionat de situația lor, comandantul l-a convocat pe șeful Serviciului Rutier și i-a ordonat să rezolve situația în favoarea pensionarilor.

Șeful Serviciului Rutier l-a contactat pe agentul care a dat amenzile și i-a cerut să modifice procesele verbale, din amenzi în  avertismente. Acesta s-a conformat, apoi a făcut raport către DNA.

10 polițiști condamnați în dosar

Cazul a ajuns în instanță. Judecătorul a subliniat că șeful inspectoratului „nu avea dreptul de a interveni pentru modificarea unor acte îndeplinite de către un agent al Biroului Poliției Rutiere, deoarece persoanele interesate își puteau exercita drepturile de a contesta procesul verbal de contravenție sau de a formula o plângere sau reclamație privind presupusul comportament abuziv la care ar fi fost supuși”, conform Libertatea.ro.

În opinia instanței, s-a creat o situaţie de discriminare între tratamentul de care au beneficiat cei doi pensionari şi celelalte persoane sancţionate pentru acelaşi tip de abateri care nu au intervenit pentru a fi scutiți de amenzi. Găsit vinovat pentru instigare la abuz în serviciu, Mihai Carp a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.Sentința, însă, nu e definitivă.

Fostul comandant a fost condamnat, luni, alături de alți nouă polițiști. Printre aceștia, fostul șef al Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vârlan, fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, precum și un comisar din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Mihai Axente. Mihai Carp s-a aflat la conducerea IPJ Vaslui timp de 10 ani, în perioada 2005-2015 când, după declanșarea anchetei DNA, s-a pensionat anticipat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre