Simona Ionescu / Redactor Șef

Șeful cartelurilor de pe lista celor mai căutați infractori a fost prins. „Nașul”, vânat de FBI zeci de ani

Șeful cartelurilor de pe lista celor mai căutați infractori a fost prins. „Nașul”, vânat de FBI zeci de ani
Marina din Mexic l-a prins pe Caro-Quintero, șeful cartelului din lista „Celor Mai Căutați” de FBI. Acesta este acuzat de răpirea și uciderea agentului DEA din anii ’80. Merrick Garland a spus că va cere extrădarea imediată a lui Caro-Quintero

Administratorul DEA, Anne Milgram, spune că drogurile confiscate de-a lungul graniței reprezintă o amenințare „foarte diferită și mai mortală” decât a mai văzut vreodată: cartelurile otrăvesc oamenii într-un ritm record.

Forțele mexicane l-au arestat pe infamul baron al drogurilor Rafael Caro-Quintero la aproape un deceniu după ce a ieșit din închisoare și a revenit la traficul de droguri. Un oficial al Marinei din Mexic a confirmat arestarea lui Caro-Quintero, dar nu a oferit alte detalii.

„Nașul” drogurilor, Caro-Quintero, a fost lider al cartelului Guadalajara, iar DEA susține că s-a reîntors la traficul de droguri și a ordonat atacuri sângeroase în statul de graniță – Sonora, din nordul Mexicului. Caro-Quintero a părăsit închisoarea în 2013, după ce a ispășit 28 ani dintr-o pedeapsă de 40 ani de detenție pentru implicarea sa în răpirea și uciderea din 1985 a agentului administrației americane pentru controlul drogurilor Enrique „Kiki” Camarena.

Caro-Quintero l-a învinuit pe Camarena pentru un raid la o plantație de marijuana din 1984 și, după cum se spune, ar fi ordonat răpirea lui în anul următor.

Cadavrul lui Camarena a fost găsit o lună mai târziu cu dovezi de tortură și abuz. Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a susținut că nu este interesat să-i rețină pe baronii drogurilor și că preferă să evite violența.

FBI l-a adăugat pe Caro-Quintero în TOP 10 al “Celor mai căutați” din 2018 și a oferit o recompensă de până la 20 de milioane de dolari pentru informațiile care ar fi condus la arestarea și/sau condamnarea lui Quintero.

Procurorul general Merrick Garland a lansat o declarație cu privire la capturarea sa și a spus că SUA vor cere extrădarea lui.

Declarația lui Garland: „Nu există ascunziș pentru oricine răpește, torturează și ucide forțele de ordine americane. Suntem profund recunoscători autorităților mexicane pentru capturarea și arestarea lui Rafael Caro-Quintero”.

Garland a adus un omagiu „muncii neobosite a DEA și a partenerilor lor mexicani pentru a-l aduce pe Caro-Quintero în fața justiției pentru presupusele sale crime, inclusiv tortura și execuția agentului special DEA Enrique „Kiki” Camarena”.

În declarația sa, Garland a subliniat că SUA dorește ca procesul lui Caro-Quintero să se desfășoare într-un tribunal american. „Vom cere extrădarea lui imediată în Statele Unite, astfel încât să poată fi judecat pentru aceste crime chiar în sistemul de justiție pentru apărarea căruia agentul special Camarena și-a dat viața.”

Garland pare să confirme, de asemenea, rapoartele din Mexic potrivit cărora echipa marinei mexicane – care luase parte la operațiunea de capturare a lui Caro-Quintero – a murit când elicopterul care o transporta înapoi, s-a prăbușit. „Ne alăturăm în doliu celor 14 militari mexicani care și-au dat viața pentru a servi țăra lor și transmitem condoleanțe celor dragi pe care i-au lăsat în urmă”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre