Semnal de alarmă de la Bușteni: Urșii nu ne lasă să trăim!

Un semnal de alarmă a fost tras ieri, la Bușteni. Mai mulți urși au fost filmați în timp ce ieșiseră „la promenadă” în căutare de hrană. „Urșii nu ne lasă să trăim”, spun oamenii locului.
Nu este ceva nou. Urși prin localități au fost surprinși inclusiv de vedete. Cel mai recent, Pepe a filmat un urs în timpul vacanței de iarnă petrecute tot într-o stațiune din zona Brașovului. Animalul a venit în curtea pensiunii, printre mașini.
Pe de altă parte, au loc incidente dramatice în care sunt implicate aceste animale. Urșii ucid animale în gospodării, sau chiar oameni. Vara trecută, o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în munții Bucegi. Animalul pur și simplu a atacat-o, în timp ce aceasta se afla într-o excursie.
Trei urși au fost filmați noaptea trecută la Bușteni. O ursoaică și cei doi pui ai ei au ajuns în localitate, pe o stradă, în căutare de hrană. Diana Pîrvulescu, specialist PR și marketing, a tras un semnal de alarmă: Ea a arătat imaginile șocante surprinse de un bărbat și a făcut apel la Ministerul Mediului, la Guvern și la Administrația Prezidențială a României. Ceea ce povestește aceasta este de-a dreptul înfiorător. Urșii nu îi lasă pe oamenii din localitate să trăiască. După lăsarea întunericului, este foarte periculos să fii pe stradă în Bușteni.
„Cum facem cu orașul Bușteni? Cu urșii care vin de la 19:00 până dimineața? Cu oamenii care vin de la serviciu seară de seară și dau nas în nas cu ursul? Cu copiii care nu se mai joacă seara în fața blocului pentru că ursul poate apărea în orice secundă? Ce facem cu lipsa de acțiune? Sincer, cine își asumă toată responsabilitatea când siguranța devine o loterie?
Știm – sunteți în plină campanie pentru alegerile prezidențiale. Aveți alte griji, alte priorități, alte calcule. Nu intrăm noi aici. Dar aici, în Bușteni, grija noastră zilnică este dacă ne mai întoarcem în siguranță acasă. Dacă mai putem merge cu copilul la plimbare cu bicicleta.
Mai pe scurt, dacă mai putem trăi normal. Nicio alegere, oricât de importantă, nu ar trebui să eclipseze dreptul oamenilor la siguranță. Nu vrea nimeni minuni, doar măsuri. Concrete și aplicate! Cerem prezență. Cerem asumare. Domnilor, viața oamenilor nu e o campanie. E realitate. Și cere acțiuni. Nu mâine, nu poimâine!”, se arată în apelul transmis pe rețelele sociale.
Este de amintit că urșii nu au apărut abia acum în Bușteni. Oamenii trăiesc terorizați de aceste animale sălbatice de foarte mult timp. Practic, de ani. În luna iulie, de exemplu, două ursoaice, fiecare cu câte doi pui, veneau seară de seară pe Aleea Parcului, în Bușteni, căutând de mâncare printre tomberoanele pline de gunoi.
Oamenii povesteau că au găsit excremente de urs inclusiv la intrarea în casă.
Autoritățile acționează bizar în această situație. Vara trecută, jandarmii au fost trimiși să alunge animalele cu sirena și lumina girofarelor. Dar urșii nu se sperie de fiecare dată și chiar dau să îi atace pe cei care le amenință puii.
Potrivit ultimelor raportări făcute la Ministerul Mediului, vara trecută, pe fondul cinegetic Sinaia 25, care se întinde și în împrejurimile Bușteniului, trăiesc 21 de urși. Conform informațiilor apărute în spațiul public, aceștia se hrănesc din gunoaie și nu se tem de oameni.
În 2022, primarul din Bușteni anunța că va testa un sistem de îndepărtare bazat pe raze laser și ultrasunete și că va aduce în oraș containere de gunoi speciale. Containere a pus, câteva, dar nu au rezistat forței animalelor. Despre sistemul cu lasere nu se știe, practic, nimic nou.
Amintim că, în perioada iunie – septembrie 2024, în Prahova au fost primite 649 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţi sau în apropiere, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova.
Animalele sălbatice au fost văzute în 46 de localităţi, cele mai multe în Bușteni. Aici prezenţa animalelor a fost semnalată în nu mai puțin de 180 de situaţii, în intervalul de timp menționat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook