Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari ierarhi ai bisericii ortodoxe. Ce trebuie să faceți de ziua sfântului Alexandru.
Sfântul Alexandru, 30 august. Ce tradiții trebuie să respectați astăzi
Potrivit tradiției, ziua sfântului Alexandru se serbează cu două zile înainte de începerea noului an bisericesc, pe 1 septembrie. În această zi, pentru a vă merge bine tot anul nu aveți voie să vorbiți pe nimeni de rău, indiferent cât de mult v-ar fi greșit. În caz contrar, o veți ține în discuții tot anul. Iar dacă sunteți certați cu cineva, este momentul cel mai potrivit să vă împăcați cu acea persoană. De asemenea, trebuie să fiți milostivi cu cei năpăstuiți și să dați de pomană.
Se prepară bucate dulci
În multe regiuni ale țării, s-a păstrat obiceiul să fie pregătite diferite dulciuri. Tot tradiția spune că femeile care-și sărbătoresc azi ziua numelui nu au voie să spele, să calce sau să facă curățenie în casă.
Rugăciune la sfântul Alexandru
Există și o rugăciune care, spun sfinții părinți, trebuie rostită cu tot sufletul și cu toată inima și face adevărate minuni. “Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre! (…)”.
Cine a fost sfântul Alexandru
Sfântul Alexandru a văzut lumina zilei în anul 239, în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. Acesta l-a iubit pe Dumnezeu din copilărie, motiv pentru care a ales să trăiască în rugăciune și pustnicie. În urma unei vizite la Bizanț, acesta l-a cunoscut pe Sfântul Mitrofan, care l-a hirotonit ca episcop în anul 314.
În anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea, arhiepiscopul Mitrofan nu a putut ajunge și a fost înlocuit de Alexandru. Acolo i-a ținut piept lui Arie, cel care a predicat altă învățătură, care nu era în strânsă legătură cu credința bisericii. Sfântul Alexandru a trecut la dreapta Domnului în anul 337, la vârsta de 98 de ani.
Sursă foto: doxologia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook