Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfântul Haralambie, marele făcător de minuni, e sărbătorit astăzi. Trebuie să faceți asta ca să aveți noroc tot anul

Sfântul Haralambie, marele făcător de minuni, e sărbătorit astăzi. Trebuie să faceți asta ca să aveți noroc tot anul
Ziua de 10 februarie este una specială pentru toți creștinii. E momentul când este cinstit așa cum se cuvine Sfântul Haralambie.

Cunoscut ca mare făcător de minuni, sfântul Haralambie, sărbătorit pe 10 februarie, vine cu multe tradiții care trebuie respectate.

Sfântul Haralambie, 10 februarie. Tradiții mai puțin știute. Ce să faceți ca să aveți noroc tot anul

Apărător de boli pentru oameni și animale, dar și ocrotitor al celor înfometați, sfântul Haralambie este iubit de întreaga creștinătate. Tradiția spune că pentru a vă merge bine tot anul, trebuie să țineți cont de anumite tradiții. Pentru ca Sfântul să vă apere și să vă ocrotească tot anul, de ziua lui e bine să împărțiți colaci sau pâini.

De asemenea, în mai multe locuri din țară s-a păstrat tradiția ca un colac să fie rupt în patru bucăți. Acestea vor fi aruncate în patru locuri ale casei, făcându-se totodată și semnul crucii. Cine face acest lucru nu va mai avea probleme și necazuri.

Dați de pomană pentru sufletul celor plecați dintre noi

O altă tradiție spune că trebuie dat de pomană de ziua sfântului Haralambie și pentru cei trecuți în lumea celor drepți: colivă, pâine, lumânări sau orice alt fel de mâncare considerați.

Tot pentru a ține departe răul de casă, s-a mai păstrat o superstiție din bătrâni: femeile se dezbracă de hainele groase și înconjoară casele lor de trei ori.

Gospodinele au obiceiul să ducă grâu la biserică pentru a fi sfințit. Ulterior, boabele vor fi aruncate păsărilor pentru a fi mâncate, dar și ferite de boală. O ultimă tradiție spune că în această zi nu se muncește. Cine o respectă, va avea noroc și bogăție tot anul.

Rugăciune făcătoare de minuni

Pentru că este grabnic ajutător persoanelor cu boli, de aceea sfinții părinți recomandă ca pe 10 februarie să fie citit acatistul sfântului Haralambie. Acesta începe cu Troparul, glasul al 4-lea:

Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, stră­lucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai ri­sipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi.“

Sursă foto: ortodox.md

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre