Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfaturi importante. Cum să alegeți carnea de porc pentru sărbători

Sfaturi importante. Cum să alegeți carnea de porc pentru sărbători
Numărăm zilele care mai sunt până la Crăciun și românii au intrat în febra cumpărăturilor. La mare căutare este în această perioadă carnea de porc. Dacă vreți să achiziționați un produs de calitate, vă sunt utile aceste sfaturi de la specialiști.

Potrivit medicilor de la Direcția Sanitară Veterinară, carnea de porc se cumpără doar din locuri special amenajate. E vorba de piețe agroalimentare și ferme care au aviz sanitar. În cazul în care vreți să achiziționați carne din gospodăria țăranilor, porcul trebuie dus la analiza pentru trichineloză.

Această boală este foarte periculoasă și se transmite de la animal la om. „Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg, medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor”, a anunțat Direcția Sanitară Veterinară Iași.

Alegeți carnea care are o culoare roșu-roze

O carne care puteți fi siguri că e sănătoasă are culoarea roșu-roze. Nu cumpărați un produs care vedeți că are pete mari albe, vinete sa galbene. În acest caz, spun medicii, e foarte posibil ca porcul să fi fost bolnav. Carnea trebuie să fie tare și fibra densă, iar grăsimea din interiorul acesteia să aibă culoarea albă. Dacă vedeți că aceasta este galbenă fie provine de la un porc bolnav, fie carnea este veche.

Oasele trebuie să fie albe

Atenție și la culoarea oaselor de porc. Acestea trebuie să fie albe și să aibă aspect neted la capete. Sub nici o formă nu dați banii pe șuncă moale sau galbenă. Aceasta trebuie să fie albă și foarte curată. Medicii veterinari vă sfătuiesc să cumpărați un porc de Crăciun care să aibă între 90-120 de kilograme. Astfel veți avea carne cu mai puțină grăsime.

Ce beneficii are carnea de porc

Specialiștii vă informează că cea mai gustoasă carne rămâne cea împănată cu grăsime, care va avea un gust extraordinar dacă va fi gătită la cuptor sau pe grătar. Consumată cu moderație, carnea de porc este o sursă importantă de vitamina B12, seleniu, fier, zinc și tiamină.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre