Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfaturi importante pentru turiștii care vor să ajungă în Grecia și Turcia tranzitând Bulgaria. Avertizări ale Ministerului Afacerilor Externe

Sfaturi importante pentru turiștii care vor să ajungă în Grecia și Turcia tranzitând Bulgaria. Avertizări ale Ministerului Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe le dă noi informațiilor turiștilor care vor să plece în Grecia și Turcia și vor tranzita Bulgaria.

În perioada 11-15 august 2023, turiștii care vor să ajungă în Turcia și Grecia și Bulgaria trebuie să fie atenți la informațiile oferite de Ministerul Afacerilor Externe.

Organele legii recomandă să fie folosite toate punctele de frontieră bulgare deschise circulației internaționale, pentru a nu sta foarte mult la vamă. E vorba de frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari.

Ultimele două puncte funcționează între 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t. De asemenea, o puteți lua pe la  Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro). Precum și pe la Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg) și Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcționare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg)

Ce se întâmplă la frontiera bulgaro-elenă

La frontiera bulgaro-elenă puteți trece pe la Kulata-Promachonas, Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala). Dar și pe la Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis), Zlatograd-Termes și Ivaylovgrad-Kiprinos.

Ce trebuie să facă turiștii care ajung în Grecia și Turcia prin Bulgaria

Ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t. Dacă veți tranzita punctul de frontieră Kulata, oamenii legii le recomandă turiștilor români să nu meargă pe trasee secundare sau terțiare ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia.

Singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Republica Elenă este autostrada A3 – Struma. La frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli, Malko Târnovo-Derekoy. Ultimul punct prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi de așteptare foarte mari.

Turiștii trebuie să aibă la ei combustibil, apă și alimente

Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor din România să nu plece la drum fără combustibil destul, apă și alimente. Șoferii trebuie să respecte regulile de trafic rutier, în special în orașele din Bulgaria, dar și pe drumuri naționale și autostrăzi. Fiți atenți la punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod și să aleagă să intre în România prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse.

Aveți grijă să pregătiți suma exactă pentru taxa de pod, e vorba de 4 leva sau 2 euro, pentru a scurta timpul de așteptare. Nu în ultimul rând, autoritățile din Bulgaria vă recomandă să cumpărați vinieta în sistem electronic, folosind site-ul www.bgtoll.bg (cu versiune și în limba română,  https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre