Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfaturi utile în caz de inundații. Cum să evitați îmbolnăvirea

Sfaturi utile în caz de inundații. Cum să evitați îmbolnăvirea
Inundațiile devastatoare din ultima perioadă ar putea da naștere unui boli serioase, precum hepatita A sau dizenteria. Evitați îmbolnăvirea folosind aceste sfaturi.

Dezastrul produs în ultimele zile în Galați și Vaslui i-a speriat pe români. Specialiștii spun că în urma inundațiilor pot să apară în acele zone epidemii de boli preponderent cu transmitere digestiv-hidrică. Puteți preîntâmpina apariția bolii dacă țineți cont de aceste sfaturi.

Există riscul ca apa din rețeaua publică să fie contaminată

Ca urmare a inundațiilor istorice, există riscul ca apa din rețeaua publică să fie contaminată, de aceea specialiștii recomandă ca aceasta să fie fiartă și răcită. Atenție!

Nu puneți cuburi de gheață în apă și lăsați-o să se răcească singură. Dacă nu există posibilitatea ca apa să fie fiartă, atunci trebuie neapărat dezinfectată chimic, pentru ca bacteriile și virușii să fie distruși. În acest sens, se folosesc preparate care conțin clor.

Apa care nu este potabilă se folosește doar pentru spălat și salubritate

Atenție la consumul apei nepotabile! Vă puteți trezi cu mari probleme de sănătate

Locuitorii din zonele unde apa nu este potabilă trebuie să consume doar apă îmbuteliată. De asemenea, trebuie să fiți atenți unde depozitați apa, pentru a nu se contamina.

Specialiștii vă recomandă să utilizați apa care este sub calitatea apei potabile doar pentru a spăla lenjeria folosind detergenți, dar și pentru curățenie și salubritate.

Laptele și hrana bebelușilor se vor prepara doar cu apă potabilă

Pentru a evita îmbolnăvirea, e important să vă spălați mâinile cât se poate de des. La fel se procedează și cu ustensilele de bucătărie. Pentru prepararea alimentelor și spălarea ustensilelor folosiți apă clorinată.

Atenție deosebită trebuie acordată preparării laptelui și hrănii bebelușilor, pentru care trebuie utilizată apă sigură din punct de vedere microbiologic. Alimentele care nu sunt procesate nu trebuie să stea lângă cele preparate.

Când gătiți produsele, aveți grijă să fie fierte sau prăjite așa cum trebuie. Alimentele care nu au fost consumate după ce au fost preparate vor fi puse în recipiente închise și depozitate în condiții corespunzătoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre