Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie. Aceste lucruri nu aveți voie să le faceți niciodată

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie. Aceste lucruri nu aveți voie să le faceți niciodată
Credincioșii îi sărbătoresc cu evlavie pe data de 8 noiembrie pe sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute.

Conducătorii cetelor îngerești, sfinții Mihail și Gavriil sunt cinstiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie. Aceste lucruri nu aveți voie să le faceți niciodată

Tradiția spune că oricine se va ruga sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în ziua în care sunt cinstiți va avea parte de orice își dorește. Potrivit tradiției, în ziua de 8 noiembrie se fac și pomeniri ale celor trecuți în lumea drepților. S-a păstrat obiceiul ca orice credincios să meargă la biserică și să aprindă lumânări pentru a avea parte de lumină pe lumea cealaltă. De asemenea, în această zi se fac pomeniri ale morților și se aprind lumânări și pentru cei care s-au sinucis.

Nimeni nu are voie să lucreze, să bârfească sau să se supere

Din bătrâni se știe că în această zi sfântă, nimeni nu are voie să lucreze, să spele sau să coasă. Dar nici să bârfească, să se supere sau să se răzvrătească. Cine nu va ține cont de acest obicei, se spune că va avea parte de ghinion timp de cinci ani.

Cum îi cinstesc ciobanii

Întrucât sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați patroni ai oierilor, ciobanii îi cinstesc, iar de ziua lor fac o turtă mare din făină de porumb, care se numește turta areților. Aceasta urmează să fie aruncată în ziua de 8 noiembrie între miei. Dacă turta cade cu fața în sus, se crede că oile vor fi fertile.

Dacă însă turta pica cu fața în jos, ciobanii consideră că e semn rău.  În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților Mihail și Gavriil, finii trebuie să meargă la nași cu colaci. Mihail și Gavriil sunt patroni ai casei, care ard păcatele și slăbiciunile omenești, fiind mereu lângă persoanele care țin post.

Sursă foto: mesagerulbn

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre