Simona Ionescu / Redactor Șef

Show aviatic impresionant pe cerul Bucureștiului. Imaginile vorbesc de la sine

Show aviatic impresionant pe cerul Bucureștiului. Imaginile vorbesc de la sine
Sărbătorită la 20 iulie, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene au adus un show aviatic impresionant pe cerul Bucureștiului, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

Monumentul a fost survolat de aeronave militare din dotarea Forţelor Aeriene Române, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, aeronave civile din dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi Aeroclubului României din subordinea Ministerului Transporturilor, o aeronavă de transport pasageri din dotarea Tarom.

De asemenea,  aeronavele echipei independente de acrobaţie aeriană Iacării Acrobaţi, precum şi aeronave civile din dotarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli au executat o serie de exerciții de zbor. În timpul ceremoniei evoluează zeci de aeronave militare și civile.

110 ani de aviație română

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.


Cura de îngrășare. Ce să mănânci ca să iei în greutate

Fata i-a călcat pe urme, dar fiul lui Adrian Enache are cu totul alte planuri


Un moment important în aviația românească l-a constituit participarea, între 14 şi 22 mai 1981, a cosmonautului român Dumitru Prunariu la misiunea în cosmos Soiuz-40. Împreună cu rusul Leonid Popov, acesta a realizat experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatura realizată în România.

Piloții, în linia întâi

Premierul Ludovic Orban a transmis, luni, un mesaj de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în care subliniază că piloţii şi întreg personalul din domeniul aviaţiei civile şi militare merită recunoştinţă şi respect pentru modul în care s-au implicat, „în linia întâi”, în lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus.

„În cele câteva luni de când şi România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, mulţi dintre cei care lucrează în domeniul aviaţiei s-au aflat şi ei în linia întâi în lupta pentru viaţă, alături de medici şi de alte categorii profesionale. Au existat cazuri de pacienţi care au avut nevoie să fie transportaţi de urgenţă, pe calea aerului, la spitale aflate la distanţe mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare în contextul crizei sanitare – eforturi pentru care toţi cei implicaţi merită recunoştinţa şi respectul nostru”, a spus prim-ministrul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre