Simona Ionescu / Redactor Șef

Site-ul oficial al Familiei regale britanice, lovit de un atac cibernetic. Cine și-a asumat responsabilitatea

Site-ul oficial al Familiei regale britanice, lovit de un atac cibernetic. Cine și-a asumat responsabilitatea
Prima zi a lunii octombrie n-a fost tocmai bună pentru regele Charles, care s-a trezit că site-ul oficial al familiei regale a fost supus unui atac cibernetic.

Royal.uk, centrul oficial de informații despre regele Charles, regina Camilla și familia lor, a fost indisponibil timp de aproximativ 90 de minute duminică dimineața (1 octombrie), începând cu ora 10.00.

Sursele spun că ar fi vorba de un atac de tip „denial of service”. Potrivit specialiștilor, din cauza unui astfel de atac site-ul se oprește brusc din cauza unui aflux de masiv de trafic suspect. Din nefericire, aceste tipuri de atacuri cibernetice pot fi devastatoare pentru site atunci când acestea este întrerupt prea mult timp. În urma atacului, nici conținutul și nici sistemele site-ului regal nu au fost putut fi ieri accesate. În acest moment, site-ul este funcțional, iar specialiștii se ocupă de un control de securitate suplimentar.

Cine e vinovatul

În prezent nu se știe cine este responsabil pentru atacul cibernetic, a declarat sursa pentru PA. Pe de altă parte însă, grupul de hackeri ruși Killnet și-a asumat responsabilitatea pentru atacul asupra site-ului familiei regale, postând despre acesta pe canalul lor Telegram. Nu a fost însă confirmat dacă au fost aceștia.

Regele Charles s-a trezit fără site… Cine a fost în spatele atacului cibernetic

„Moscova, prima pe lista mea de suspecți”

În august, serviciile de informații britanice au detectat dovezi care leagă un atac cibernetic al rușilor asupra comisiei electorale din 2021. Atacul a lăsat expuse datele a 40 de milioane de alegători britanici și nu a fost detectat decât în octombrie 2022, la mai mult de un an după ce a avut loc încălcarea.

Fostul director al GCHQ, Sir David Omand, a declarat pentru emisiunea PM de la BBC Radio 4 că Moscova ar fi „prima pe lista mea de suspecți. (…) Rușii, și îi indic pe ei în special, interferează cu alegerile democratice de câțiva ani. Gândiți-vă la alegerile din 2016 din SUA, apoi la cele din Franța, apoi la cele din Germania, chiar și la propriile noastre alegeri din 2019”. La rândul său, Sir Richard Dearlove, fostul șef al MI6, a declarat că Rusia „ar fi cu o milă în fruntea listei de suspecți”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre