Simona Ionescu / Redactor Șef

Șnițel vienez, ca în Austria. Rețeta originală și alte secrete ale bucătarilor

Șnițel vienez, ca în Austria. Rețeta originală și alte secrete ale bucătarilor
Şniţelul (schnitzel) vienez a ajuns să fie protejat de lege, astfel că restaurantele austriece trebuie să păstreze reţeta tradiţională şi să îl prepare din carne de viţel şi pesmet. Însă bucătarii fac șnițele din orice fel de carne și spun care e secretul pentru un preparat suculent.

Austriecii se mândresc cu faptul că Viena este singurul oraș din lume care a dat numele unui stil gastronomic de sine stătător. Şniţelul (schnitzel) vienez a ajuns să fie protejat de lege, astfel că restaurantele austriece sunt obligte să păstreze reţeta tradiţională şi să îl prepare din carne de viţel şi pesmet. Mai poate fi servit şi cu o porţie de cartofi prăjiţi în unt şi pătrunjel şi o salată, scrie austria.info. Şniţelul din porc poartă o altă denumire Wiener Schnitzel Art pentru a fi diferenţiat de cel tradiţional.

Șnițel vienez, ca în Austria. Rețeta originală

Istoria şi provenienţa Schnitzelului nu se ştie exact. Se spune că ar fi fost adus în Austria de mareşalul Radetzky, care a trăit în Italia şi a venit cu reţeta de acolo.

Reţetele pentru şniţel se regăsesc din secolul XVIII în cărţile de bucate vieneze. Astăzi, şniţelul vienez este un preparat naţional austriac prin excelenţă, renumit în toată lumea şi întotdeauna un deliciu, scrie austria.info.

Ingrediente

  • 8 felii de spată de viţel (de circa 90 g fiecare)
  • 4 ouă
  • 200 g pesmet (foarte fin)
  • 100 g făină
  • 300 ml unt topit
  • 100 ml ulei (de preferat ulei de arahide)
  • sare

Ingrediente pentru garnitură

  • câteva felii de lămâie
  • pătrunjel

Mod de preprare

Se bate şniţelul până se obține o grosime de 2-4 mm şi se sărează pe ambele părţi. Pe o farfurie întinsă se bat puţin ouăle cu o furculiţă (dacă bateţi prea mult oul va fi subţire). Carnea se dă mai întâi prin făină, apoi prin ou şi la urmă prin pesmet.
Într-o tigaie mare se încing unt şi ulei (lăsaţi să se încingă bine) şi se adaugă şniţelele. Se prăjesc până devin aurii, apoi se întorc pe partea cealaltă. Agitaţi puţin tigaia pe foc pentru ca şniţelul să fie cuprins peste tot de grăsime şi ca paneul să se umfle. Scoateţi şi lăsaţi să se scurgă pe hârtie de bucătărie.

Prăjiţi pătrunjelul în restul de grăsime şi lăsaţi la scurs. Puneţi şniţelele pe farfurii preîncălzite şi ornaţi cu pătrunjelul prăjit şi feliile de lămâie.

Pont
Folosiţi pesmet de calitate, foarte fin. Adevăratele şniţele vieneze se prăjesc în tigaie şi nu în friteuză iar untul topit este esenţial pentru a obține o aromă tipică de nucă.

Garnitură: cartofi cu pătrunjel şi salată după preferinţe (salată de castraveţi, roşii, cartofi sau salată verde).

Secretul șnițelelor suculente din orice tip de carne

”Șnițelele pregătite după această rețetă sunt suculente, delicate și pufoase, iar carnea se topește în gură. Puteți folosi orice tip de carne, rezultatul întotdeauna va fi excepțional! Rețeta este extrem de rapidă”, scrie retete-usoare.eu.

Igrediente

  • 400 gr de piept de curcan (pui, vită, porc);
  • 4 ouă mici sau 2-3 mari;
  • 100 gr de făină;
  • sare și piper negru –  după gust;
  • usturoi granulat – după gust;
  • ulei de floarea-soarelui sau de măsline pentru prăjit.

Mod de preparare

Tăiați carnea bucăți porționate, apoi le bateți cu ciocanul de bucătărie, folosind folie alimentară.

Presărați carnea, pe o singură parte, cu usturoi granulat sau alte condimente preferate de dumneavoastră, piper negru și sare.

Separați albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le bateți ușor cu furculița, adăugând, opțional, sare. Albușurile, cu un praf de sare, le bateți cu mixerul timp de 2 minute la viteză maximă, cât să obțineți o compoziție pufoasă. Acesta este secretul rețetei noastre.

Treceți fiecare bucată de carne prin gălbenuș, apoi prin făină și, la final, prin albuș.

Prăjiți șnițelele la foc mediu timp de câteva minute pe fiecare parte.

Surse: austria.info, retete-usoare.eu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre