În emisfera nordică, solstițiul de iarnă cade de obicei în jurul datei de 21 sau 22 decembrie. În 2024 acesta este pe data de 21 decembrie, ziua fiind marcată în întreaga lume de tradiții cu adevărat fascinante. Din China până în Anglia, Guatemala și nu numai, oamenii serbează anotimpul cu mâncăruri tradiționale, festivaluri pline de viață și chiar și multe ritualuri.
Locuitorii din Antarctica sărbătoresc Midwinter
Pe 21 iunie, inima Antarcticii prinde viață cu tradiția solstițiului de iarnă pentru a sărbători Midwinter (n.r. miezul iernii). Pentru majoritatea oamenilor, acesta este cel mai important eveniment al anului, depășind chiar și Crăciunul sau alte sărbători tradiționale. Prima sărbătoare Midwinter datează din 1898 și se sărbătorește cu distracție pe gheață și schimb de cadouri.
La Roma are loc festivalul Saturnalia
Saturnalia, un festival antic roman, este adesea considerat un precursor al sărbătorilor moderne de Crăciun. Această sărbătoare plină de viață era o ocazie de a-l onora pe zeul roman Saturn și de a îmbrățișa tradițiile păgâne ale solstițiului de iarnă. Inițial a avut loc pe 17 decembrie, dar festivitățile au fost atât de îndrăgite încât au fost extinse până pe 23 decembrie.
Deși Saturnalia nu mai este sărbătorită pe scară largă astăzi, orașul Chester din Regatul Unit păstrează tradiția vie în onoarea istoriei sale romane. În fiecare an, soldații romani mărșăluiesc prin centrul orașului, împărțind bastoane luminoase și împodobindu-și casele cu verdeață, aducând o notă de festivitate antică în vremurile moderne.
Shab-e Yalda în Iran
Acest străvechi festival persan, ca multe alte sărbători ale solstițiului de iarnă, celebrează sfârșitul zilelor mai scurte și victoria luminii asupra întunericului. Însemnând „naștere”, Yalda este marcată de adunări de familie, lumânări (inițial focuri aprinse toată noaptea), lecturi de poezie și un festin pentru a trece prin cea mai lungă noapte a anului.
Nucile și fructele, inclusiv pepenele roșu și rodiile, sunt mâncate în mod tradițional. Legenda spune că cine consumă fructele de vară va fi protejat de boli în timpul iernii.
Toji în Japonia
Solstițiul de iarnă din Japonia, numit Toji, are câteva obiceiuri interesante. În mod tradițional, se mănâncă un dovleac de iarnă numit kabocha, una dintre puținele culturi care ar fi fost disponibile în zilele de demult.
De asemenea, oamenii fac o baie fierbinte cu citrice yuzu. Se crede că baia împrospătează corpul și spiritul, alungă bolile și calmează pielea uscată de iarnă. Se pare că rozătoarele numite capybaras adoră și ele băile cu yuzu, iar într-o întorsătură modernă a tradiției străvechi, unele grădini zoologice japoneze vor arunca fructele în apele calde în care animalele se scufundă, în timpul solstițiului de iarnă.
Soyal la Tribul Hopi
Populația indigenă Hopi din nordul Arizonei de astăzi sărbătorește solstițiul de iarnă ca parte a tradiției lor religioase ce onorează kachina (sau katsina), spirite ancestrale care reprezintă lumea naturală. În timpul ceremoniei solstițiului Soyal, care este condusă de un șef de trib, soarele este întâmpinat prin dansuri rituale.
Oferirea de cadouri copiilor, rugăciunile pentru anul care vine, cântecele și povestirile sunt, de asemenea, parte a festivităților. Bățurile de rugăciune și păpușile kachina sunt adesea confecționate pentru sărbătoare.
Arderea ceasurilor în Brighton, Anglia
Focul, necesar pentru a lumina zilele întunecate ale iernii, a făcut parte în mod tradițional din sărbătorile solstițiului de iarnă. Festivalul modern Burning of Clocks din orașul Brighton a preluat această noțiune pentru parada sa anuală de solstițiu, focul de tabără și spectacolul cu foc.
Oameni îmbrăcați în costume ce reprezintă ceasuri, dar și trecerea timpului, mărșăluiesc spre plajă cu felinare din lemn și hârtie. Acolo, felinarele sunt arse într-un foc de tabără uriaș, simbolizând dorințele, speranțele și temerile care „vor fi trecute prin flăcări”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Mesajele ascunse în felicitările de Crăciun de Casa Regală Britanică
- Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
- 4 semne clare că aveți de-a face cu un vampir energetic
- Indemnizație de 2000 de lei pentru români! De când se vor acorda
- Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Statui antice „cu adevărat extraordinare”, găsite într-un izvor „vindecător” în Italia
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
- Citate de noapte bună - Mesaje inspiraționale pentru un somn liniștit
- Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta