Somnul bifazic se referă la obiceiurile de somn care implică o persoană care doarme timp de două segmente pe zi. De exemplu, dormitul în timpul orelor de noapte și un somn la amiază reprezintă somn bifazic.
Somnul monofazic este tipic pentru cea mai mare parte a populației
Majoritatea oamenilor au un somn monofazic. Tiparele de somn monofazic implică un singur segment de somn, de obicei în timpul orelor de noapte. Se crede că obiceiul de a dormi timp de un segment de șase până la opt ore pe zi ar fi putut fi modelat de ziua de lucru industrială modernă. Somnul monofazic este tipic pentru cea mai mare parte a populației. Cu toate acestea, se știe că tiparele de somn bifazic și chiar polifazic se manifestă în mod natural la unele persoane.
Somnul bifazic descrie un program de somn cu două segmente
Termenii de somn „segmentat” sau „divizat” se pot referi, de asemenea, la somnul polifazic. Somnul bifazic descrie un program de somn cu două segmente. Polifazic este un tipar cu mai mult de două perioade de somn pe parcursul zilei. Oamenii ar putea urmări în mod activ un stil de viață de somn bifazic sau polifazic deoarece cred că îi face mai productivi.
Acesta creează mai mult timp pentru anumite sarcini și activități în timpul zilei, menținând în același timp aceleași beneficii ale somnului monofazic pe timp de noapte. De asemenea, s-ar putea să le vină mai natural.
Rezultatul unei tulburări de somn al unui handicap
Oamenii pot urma în mod voluntar sau natural programe de somn bifazic sau polifazic. Cu toate acestea, în unele cazuri, somnul polifazic este rezultatul unei tulburări de somn sau al unui handicap.
Sindromul somn-veghe neregulat este un exemplu de somn polifazic. Cei care au această afecțiune au tendința de a adormi și de a se trezi la intervale dispersate și neregulate. De obicei, aceștia au dificultăți în a se simți bine odihniți.
Exemple de somn bifazic
O persoană poate avea un program de somn bifazic în câteva moduri. A trage un pui de somn după-amiaza, sau „siestă”, este un mod tradițional de a descrie somnul bifazic. Somnul scurt presupune dormitul în jur de șase ore în fiecare noapte, cu un somn de 20 de minute în mijlocul zilei.
Cine doarme în jur de cinci ore în fiecare noapte, cu un somn de aproximativ 1-1,5 ore în mijlocul zilei are un somn lung. În multe articole și în comunitățile online, unii oameni raportează că programele de somn bifazice chiar funcționează pentru ei. Faptul că trag un pui de somn și își împart programul de somn pe parcursul zilei îi ajută să se simtă mai alerți și să facă mai multe lucruri.
Ce are de spus știința?
În timp ce mulți oameni raportează experiențe personale pozitive cu somnul bifazic, cercetările cu privire la existența unor beneficii reale pentru sănătate sau prejudicii sunt amestecate. Pe de o parte, un articol din 2016 privind modelele de somn segmentat arată o favorabilitate globală pentru acest tip de somn.
Pentru a susține și mai mult acest lucru, o cercetare din 2010 a discutat despre beneficiile unor sieste scurte, precum și despre prevalența lor culturală. În schimb, alte studii (unul din 2012, unul din 2014) arată că somnul de odihnă (în special la copiii mai mici) poate să nu fie cel mai bun pentru calitatea odihnei sau pentru dezvoltarea cognitivă, mai ales dacă afectează somnul de noapte.
La adulți, ațipitul poate fi asociat cu sau poate crește riscul unor modele de somn deficitare sau al lipsei de somn. Dacă are loc o privare regulată de somn, aceasta crește probabilitatea de: obezitate, boli cardiovasculare, dificultăți cognitive, diabet de tip 2. Programele bifazice de somn oferă o alternativă la programul monofazic tipic. Mulți oameni raportează că somnul segmentat face cu adevărat minuni pentru ei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook