Simona Ionescu / Redactor Șef

Statul a promis bani tuturor românilor înscriși în program, dar de fapt sumele se primesc greu! Există condiții

Statul a promis bani tuturor românilor înscriși în program, dar de fapt sumele se primesc greu! Există condiții
Casa Verde Fotovoltaice 2023, program guvernamental prin care se pot cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică, demarează peste o săptămână. Există însă și anumite condiții impuse tipului de panouri.

În acest an, persoanele fizice interesate de instalarea unor sisteme fotovoltaice vor trebui să se înscrie personal în programul dedicat. Înscrierea se va face etapizat, în funcție de regiunea în care solicitantul își are domiciliul, începând cu data de 19 mai, până în 26 iunie. Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice este în valoare de cel mult 20.000 de lei, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului, în valoare de 2.000 de lei.

Ghidul programului, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului 1.063/2023, arată condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor bani de la stat pentru panouri solare. De asemenea, actul normativ stabilește și o serie de caracteristici pentru sistemele ce pot fi cumpărate de beneficiarii programului.

Persoanele fizice pot accesa proiectul doar pentru adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate, iar în plus, trebuie să facă dovada că sunt proprietarii locuinței sau terenului și că nu au datorii la bugetul de stat sau cel local. Mai multe detalii se găsesc aici.

Ghidul stabilește că este eligibil proiectul care are ca scop realizarea unui sistem complet de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat în rețeaua națională de distribuție, arată avocatnet.ro. Nu se primesc bani pentru panouri second hand, ci doar pentru sisteme cu toate componentele noi, care, în plus, trebuie să fie certificate și să aibă garanție privind deprecierea puterii: peste 90% în 10 ani și peste 80% în 25 de ani.

Condiții ce țin de componentele principale ale sistemului

– panouri fotovoltaice cu o putere însumată instalată de minimum 3 kW;

– invertor – putere instalată: minimum 3 kW;

– structură de susținere a sistemului – capabilă să susțină tot sistemul și adaptată zonei unde va fi instalată;

– tablou electric curent continuu/curent alternativ – pentru racordul la instalația existentă;

– instalație de legare la pământ;

– sistem de protecție contra descărcărilor atmosferice.

Ce va asigura, obligatoriu, sistemul de panouri ales

– stocarea informațiilor privind cantitatea de energie electrică produsă, pe o perioadă de cel puțin un an de la data emiterii certificatului de racordare;

– colectarea de la distanță a informațiilor de mai sus, precum și transmiterea acestora printr-un sistem de comunicare open source;

– compatibilitatea cu orice sistem de management liber care va prelua datele transmise via un procesator de date de tip API (Application Programming Interface), identificând datele după un serial din teren către o bază de date ce permite un număr ridicat de operațiuni de interogare pe secundă pentru a face față cerințelor de raportare automată și manuală.

Sursa foto: arhiva

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre