Simona Ionescu / Redactor Șef

Statul dă bani în plus oamenilor care muncesc, iar suma nu e mică. Ce condiții trebuie îndeplinite

Statul dă bani în plus oamenilor care muncesc, iar suma nu e mică. Ce condiții trebuie îndeplinite
Întotdeauna sumele de bani în plus sunt binevenite. Românii pot beneficia acum de bani frumoși, dar pentru asta trebuie să muncească.

Statul a decis să le dea bani în plus românilor care muncesc în țară. Este vorba de cei din diaspora, dispuși să se reîntoarcă în România. Miza ar fi că au condiții de muncă similare, salarii la fel și familiile aproape. Mai exact, românilor din străinătate care aleg să se întoarcă acasă pentru a munci, statul îi va „premia” cu o sumă de bani generoasă din partea statului. Această măsură e menită să acopere deficitul de forță de muncă din România.

În ultimii ani deficitul de forță de muncă în România este foarte mare. Anul trecut era un deficit de 400.000 de locuri de muncă, declarate până la data de 1 octombrie. Anul acesta, pentru același interval, deficitul de locuri de muncă este de 560.000, din care în jur de  330.000 sunt rămase neocupate de anul trecut, arată Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Nationale pentru Ocuparea forței de Muncă.

„Aceste locuri de muncă sunt de trei feluri: dorite, se ocupă și nu sunt atractive. Sigur, dacă ne uităm la structură tot așa, 60% reprezintă muncă necalificată, dar undeva la 5% reprezintă și muncă bine calificată și de nișă”, a mai explicat acesta pentru Stiridiaspora.ro.

Statul dă bani extra oamenilor care muncesc în țară

Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a declarat pentru sursa citată că statul a pregătit măsuri active prin care oferă subvenții și stimulente pentru românii din diaspora care se întorc din străinătate. Aceștia vor beneficia de o primă de activare, care este în valoare de 1.000 lei, și de o primă de instalare care este în cuantum de 2.500 euro, adică 12.500 lei. Conform oficialului , banii aceștia se acordă în două tranșe.

„Deci, dacă vin în România și se încadrează pe o perioadă de cel puțin 12 luni, noi oferim 6.500 lei la angajare și după 12 luni diferența de 6500, dacă vine cu copiii și cu soția, mai primește încă 3.500 lei și pentru soție” ,a declarat Marcel Miclău pentru  sursa citată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre