Simona Ionescu / Redactor Șef

Submarinul Titan trebuia să aibă alți pasageri la bord. Fiul și-a salvat tatăl de la moarte în ultima clipă

Submarinul Titan trebuia să aibă alți pasageri la bord. Fiul și-a salvat tatăl de la moarte în ultima clipă
Submarinul Oceangate Titan, care a făcut implozie în apele Atlanticului luând viața celor cinci oameni care se aflau la bord, trebuia să aibă cu totul alți pasageri. Intervenția divină însă a făcut ca fiul să se salveze atât pe el, cât și pe tatăl său, de la moarte sigură. Cei doi au făcut dezvăluiri bombă despre săptâmânile de dinaintea excursiei fatale.

Jay Bloom, investitor și dezvoltator imobiliar în Las Vegas, dar și fiul său, Sean, trebuiau să se afle pe lista pasagerilor submarinului Oceangate Titan, care executa coborârea la epava navei Titanic, atunci când a făcut implozie, omorându-i instantaneu pe cei cinci pasageri. O serie de evenimente însă, dar și intervenția divină probabil, au dus la salvarea „ca prin urechile acului” a celor doi. 

Totul a fost povestit chiar de către Jay și Sean Bloom, într-un interviu acordat unei publicații de peste Ocean. Sean, acum în vârstă de 21 de ani, era fascinat de nava Titanic și povestea ei, așa că tatăl său a vrut să îi ofere o experiență unică, o vizită cu submarinul chiar la epavă. 

Stockton Rush a evitat întrebările cu privire la siguranța submarinului 

Jay Bloom spune că a vrut să cumpere bilete pe submarin pentru el și fiul său, însă întrebările lui Sean, precum și avertismentele acestuia, l-au făcut să aibă mari îndoieli. Conform lui Jay, Stockton Rush, CEO OceanGate Expeditions, evita constant să dea detalii privind siguranța submarinului. 

Submarinul Oceangate a făcut implozie în drum spre epava Titanic

„Deși există, evident, riscuri, este mult mai sigur decât zborul cu un elicopter”, i-a scris Rush într-un mesaj lui Jay, adăugând că nimeni nu a fost rănit la bordul unui submarin nemilitar în 35 de ani. La un an de la tragedia care a avut loc pe 18 Iunie 2023, Sean și Jay au rememorat săptămânile de dinaintea zilei fatidice. 

„Era evident că nu avea cum să funcționeze” 

„Era evident, mai ales după ce am vorbit direct cu Stockton, că nu avea cum să funcționeze. Și, în cele din urmă, de aceea am decis să nu o facem. Din modul în care era construit și din ce îmi spunea, totul îmi confirma sentimentul că acest tip era dubios, submarinul era dubios și toată operațiunea părea cam ciudată. Nu era ca o operațiune a lui James Cameron sau Robert Ballard”, și-a amintit Sean. 

Jay și fiul său, Sean, și-au dat seama că era ceva în neregulă cu submarinul, astfel că s-au răzgândit în privința excursiei
Foto: People

„Și Stockton era un tip ciudat. De fiecare dată când îi puneam întrebări importante, nu doar despre siguranță, ci despre proiectul în sine sau despre cine este în spatele lui și cine este implicat, le evita. Întorcea situația împotriva mea și se supăra doar pentru că îl întrebam. Spunea că sunt tânăr, că nu înțeleg industria. Așa că am spus că nu o să mergem”, a continuat fiul afaceristului. 

Biletele celor doi au ajuns la pakistanezul Shahzada Dawood și fiul său 

Sean a povestit că Stockton s-a chinuit ulterior să vândă cele două bilete care le erau rezervate lui și tatălui său, Jay. „Chiar ne-a contactat și după o lună sau cam așa ceva ne-a spus: „Hei, voi scădea prețul cu o sută de mii.” Și noi am răspuns că nu aia era problema.

Jay Bloom și fiul său, Sean, trebuiau să fie în submarinul care a făcut implozie
Foto: People

Și apoi locurile noastre au fost cumpărate în ultimul moment de către omul de afaceri pakistanez și fiul său (n.r. Shahzada Dawood, 48 de ani și fiul său, Suleman, 19 ani).  Sunt 100% sigur că dacă nu interveneam noi, acelea ar fi fost locurile noastre”, a mărturisit tânărul. 

„Cred că acel tip e un idiot”

„Sunt foarte fericit că am luat decizia corectă de a nu merge cu Stockton. Știam că nu va funcționa și că era o operațiune dubioasă. Omul care cheltuiește 25 de milioane de dolari să-și construiască propriul submarin, cred că acel tip e un idiot. Nu înțeleg. Du-te să faci ceva mai sigur, dar care totuși îți oferă o doză de adrenalină. Pur și simplu cred că este inutil să facem așa ceva. 

A fost o binecuvântare că nu am mers. A fost o situație critică și îmi pare rău pentru familia care a mers și pentru toți cei care erau în acel submarin. Mă rog pentru ei!”, a încheiat Sean Bloom. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre