Simona Ionescu / Redactor Șef

Surprize neplăcute pentru românii care au cotizat la stat mai puțin de 15 ani. Câți bani vor primi

Surprize neplăcute pentru românii care au cotizat la stat mai puțin de 15 ani. Câți bani vor primi
După procesul de recalculare a pensiilor, românii care au muncit și au cotizat la stat mai puțin de 15 ani vor avea parte de momente neplăcute. Ce pensie vor încasa?

Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani pentru femei și pentru bărbați. Dacă nu ați cotizat la stat această perioadă, situația nu e tocmai plăcută. Iată câți bani veți primi. 

Vârsta standard de pensionare pentru femei este 62 de ani și pentru bărbați de 65 de ani

Potrivit legii, pentru ca o persoană să beneficieze de pensia pentru limita de vârstă trebuie să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă. Vârsta standard de pensionare este în acest moment de 62 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați. Dar va crește pentru doamne până la 63 de ani până luna ianuarie a lui 2030. Pentru a beneficia de pensia sau indemnizația lunară care se ridică la valoarea de 1281 de lei, pragul minim este de 15 ani.

1.100.000 de pensionari care încasează indemnizația lunară

Ce pensie vor primii românii care au muncit mai puțin de 15 ani

Conform legii, dacă o persoană a lucrat timp de 15 ani, dar nu ajunge la pensia de 1281 de lei, pe baza contributivității, atunci statul completează pensia până la această sumă. De această indemnizație minimă beneficiază în acest moment 1.100.000 de pensionari. Dar cei care au o vechime între 10-15 ani, nu pot să solicite această pensie minimă.

Pensie de handicap

Dacă nu îndepliniți stagiul minim de cotizare, ați muncit sub 15 ani și aveți vârsta de pensionare, veți primi doar câteva sute de lei pe baza contributivității. Iar Statul nu va complete pensia până la 1.281 de lei cât este pensia socială.

În cazul în care nu ați muncit 15 ani, dar intrați în incapacitate de muncă și nu aveți vârsta de pensionare, nu veți primi nici o pensie pe bază de contributivitate. Românii care trec printr-o asemenea situație, vor trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap. În cazul unui handicap grav, pensia este de 600 de lei pe lună.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre