Temperatura medie a depășit pentru prima dată 17 grade Celsius, iar precedentul record a fost în august 2016, când s-au înregistrat 16,9 grade.
Acest lucru, cred oamenii de știință, se datorează atât încălzirii globale provocate de emisiile de dioxid de carbon, cât și evenimentului meteorologic cunoscut sub numele de El Niño.
Au fost înregistrate temperaturi anormale în Antarctica
Statele Unite trece prin săptămâni de foc din cauza căldurii sufocante, iar în China temperaturile nu scad sub 35 de grade Celsius. Situația e disperată de-a dreptul în Africa de Nord, unde temperaturile înregistrate au atins pragul de 50 de grade Celsius.
Lucrurile sunt scăpate de sub control chiar și în Antarctica, unde este iarnă în prezent, însă temperaturile au bătut recordul. La baza ucraineană de cercetări ştiinţifice Vernadski, amplasată în Argentine Islands au fost înregistrate +8,7 grade Celsius.
Valuri de căldură care vor rămâne în istorie
Din anul 1540 și până în anul 2022, specialiștii spun că au exista valuri de căldură care vor rămâne pentru totdeauna în istoria. Oamenii de știință spun că în anul 1540 a fost o secetă ce nu s-a mai văzut, iar timp de 11 luni în unele locuri nu a plouat absolut deloc.
De aceea, se spune că a fost una dintre cele mai calde veri ale mileniului trecut. Și anul 1911 nu va fi uitat, pentru că valul de căldură care a venit peste Franța, de exemplu, a dus la moartea a 40.000 de oameni. În Anglia s-au înregistrat atunci 36 de grade, iar cei din Europa, Anglia, Spania și Italia pur și simplu s-au sufocat.
Vara lui 1946, printre cele mai grele pentru români
Locuitorii României au avut în 1946 una dintre cele mai grele veri, când la Strehaia s-au atins în luna iulie +41,8 grade, iar în septembrie temperaturile au luat-o razna. S-au înregistrat +42,2 la Giurgiu, +39,6 grade la București, +38 la Iași, +37,8 la Câmpina și +34,6 grade la Brașov și +31,7 grade la Predeal.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook