Simona Ionescu / Redactor Șef

Tiranii lumii o iau razna. Kim Jong Un și-a pus rachetele în mișcare

Tiranii lumii o iau razna. Kim Jong Un și-a pus rachetele în mișcare
În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, și alți șefi de stat din lume au idei. Kim Jong Un le-a promis coreenilor că ţara lor va avea o putere militară redutabilă.

Și mai mult decât atât. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că ţara sa se va dota cu o putere militară ‘„redutabilă’” şi imparabilă, au relatat luni media de stat nord-coreene. Informația dată presei urmează la câteva zile după testul cu cea mai puternică rachetă efectuat vreodată de Phenian, transmite AFP.

Amintim că în data de 25 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acţiune. Numită Hwasong-17, această puternică ICBM fusese dezvăluită prima dată în noiembrie 2020. Pentru efectele ei devastatoare, ea a fost botezată „racheta monstru” de către analişti.

Kim Jong Un a lansat o rachetă intercontinentală

„Vom continua să ne urmăm obiectivul de consolidare a capacităţilor de apărare naţională şi să dezvoltăm mai multe mijloace puternice de a lovi, pentru ca armata noastră populară să fie echipată”, a declarat Kim Jong Un în faţa personalului care a participat la lansarea rachetei intercontinentale.

Racheta lansată săptămâna trecută pare să fi zburat pe o distanţă mai lungă şi la o altitudine mai mare decât precedentele rachete balistice intercontinentale testate până acum de Coreea de Nord. Această țară este, de asemenea, și dotată cu armă nucleară. Analiștii străini sunt de părere că reușita rachetei l-a convins pe dictatorul de la Phenian că ţara sa este pe drumul bun pentru a obţine capacitatea de descurajare nucleară.

Amintim că în Coreea de Nord a fost mai de mult o preocupare pentru a deținute arme deosebit de periculoase. Testele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune au fost întrerupte în perioada în care Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump au purtat convorbiri diplomatice. Acestea  însă au intrat într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, din 2019.

În ultima perioadă, Kim Jong Un a manifestat un interes deosebit asupra înarmării țării sale. Astfel, de la începutul anului, Phenianul a avizat și a urmărit realizarea a nu mai puțin de 10 teste cu rachete. Lansarea din data de 25 martie marchează reluarea tirurilor cu rază lungă de acţiune.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre