Simona Ionescu / Redactor Șef

TOP 5 strategii care te vor ajuta să economisești bani lună de lună

TOP 5 strategii care te vor ajuta să economisești bani lună de lună
Să economisești bani lună de lună poate fi un deziderat pentru tine, așa cum este el un deziderat pentru mulți dintre noi. Sunt persoane care spun că aceasta poate fi o dovadă de zgârcenie, specialiștii în educație financiară spun că, mai degrabă, ar fi o dovadă de chibzuință.

Desigur, traversăm bariera aceea psihologico-financiară impusă de înaintașii noștri care considerau că economiile sunt resurse pentru perioade mai puțin fericite și, mai degrabă, mergem mai departe și considerăm că vorbim despre economisirea unui buget pe care mai apoi să-l investești inteligent pentru a produce un venit suplimentar.

„Se spune că milionarii sunt cei mai zgârciți oameni de pe planetă, eu aș spune că sunt cei mai chibzuiți. Faptul că analizează cu atenție pe ce-și dau banii nu-i face să fie neapărat zgârciți, ci mai degrabă atenți și conștienți pe ce aleg să-și dea banii. Opulența doar de fațadă, pentru a impresiona, nu face bine la buget. Mă frapează în România, de exemplu, cât de ușor se dau 50, 100 de lei la parcare. Chestiunile acestea nu există în America, și fac această comparație cu America pentru că acolo am locuit 10 ani și am avut timp să înțeleg lucrurile acestea.”, povestește omul de afaceri, Caius Covrig.

TOP 5 strategii care te vor ajuta să economisești bani lună de lună

În continuare, omul de afaceri Caius Covrig oferă, mai departe, tsfaturi din strategia lui de economisiri și vei vedea că nu face lucruri complicate, ci ținem cont de câteva lucruri de bun simț financiar.

1. Stabilirea unui buget și respectarea lui. Acest prim pas este esențial în procesul de economisire. Folosește metoda înregistrării veniturilor și cheltuielilor, și vezi cum le poț organiza în așa fel încât, la final de lună, să ieși pe plus, asta înseamnă că ai un buget pe care îl poți pune deoparte.
2. Analizează cu atenție lista de abonamente pe care le ai de plătit lunar și vezi la care dintre ele poți renunța sau pe care dintre ele le poți recalcula în minus. În general, există tot soiul de pachete pe care firmele de telefonie mobilă, de exemplu, le compun în special pentru cei care le sunt clienți vechi.
3. Compară prețurile la produse și servicii, nu te arunca din prima să cumper pentru că s-ar putea să găsești în altă parte mai ieftin, vorba reclamei. Poți utiliza site-uri sau aplicații care compară prețurile la produse similare.
4. Stabilește obiective de economisire. Este mult mai ușor să economisești bani atunci când ai un obiectiv clar. Poți economisi pentru o călătorie, pentru un fond de urgență, pentru o investiție imobiliară sau pentru a-ți plăti datoriile mai repede.
5. Fii consecvent. Economisirea este un obicei care trebuie cultivat în timp. Fă din economisire o prioritate și încearcă să economisești o sumă fixă în fiecare lună, chiar și dacă este o sumă mică.

Cine este Caius Covrig

Caius Covrig, unul dintre cei mai tineri milionari din România

Este un fost baschetbalist care a făcut carieră sportivă de top în America. A revenit în România. În anul 2022, a fost desemnat ca fiind antreprenorul anului. În prezent, fostul jucător al celor de la Westwind Prep Academy e proprietarul unui hotel de 4 stele din Bușteni și deține câteva afaceri din sectorul imobiliar. Caius i-a contestat dur pe românii care se dau ceea ce nu sunt.

De când m-am întors în România, am tot văzut astfel de lucruri: mașini mai scumpe decât apartamentul și oameni care stau în chirie. Din punctul meu de vedere, mașina nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din imobilul în care stai.

Muncesc extrem de mult pentru vârsta mea, nu cred că am ieșit de două ori în club în ultimii doi ani. Prefer să stau la 40 de ani cu 20 de hoteluri deschise. Sunt foarte mulți oameni atât de săraci, încât tot ce au sunt banii. Aroganță și snobism ca în România nu există nicăieri”, a explicat Caius Covrig, la podcast-ul Fiță cu Adiță.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre