De 50 de ani, specialiștii care cercetează mediul atrag atenția asupra topirii ghețarilor de la Polul Nord. Încă o dată fac o avertizare: topirea accelerată a ghețarilor continuă să se înrăutățească. Vor fi inundații catastrofale și sunt de așteptat la fenomene meteo extreme.
Topirea accelerată a ghețarilor continuă să se înrăutățească
A nins în deșert, este o iarnă de coșmar în Spania, au fost inundații catastrofale în China. Este clar, clima se schimbă și au loc fenomene meteo extreme și nemaiîntâlnite.
Pământul a pierdut 28 de milioane de tone de gheață între 1994 și 2017. Este un record care îngrijorează experții în domeniu. Suprafața ghețarilor care s-au topit ar putea acoperi întreagul Regat Unit.
Experții de la Universitatea din Leeds au studiat pierderile globale de gheață folosind date prin satelit, scrie leeds.ac.uk.
Ei au descoperit că rata anuală de topire a gheții a crescut cu 65% din 1994. Topirea gheții ridică nivelul mării pe tot globul, amenințând oamenii și viața sălbatică.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au efectuat primul sondaj global asupra pierderii de gheață folosind date colectate de la sateliți care orbitează planeta noastră.
Echipa a constatat că rata anuală a pierderii de gheață a crescut cu 65% în perioada de 23 de ani – trecând de la 0,8 trilioane de tone în anii nouăzeci până la 1,3 trilioane de tone.
Vor fi inundații catastrofale
Topirea accelerată – care continuă să se înrăutățească – a fost determinată în mare parte de creșteri abrupte ale pierderilor din straturile polare de gheață din Antarctica și Groenlanda.
Ca urmare, nivelului mării pe tot globul crește, crește riscul de inundații pentru comunitățile de coastă și pune în pericol habitatele naturale ale animalelor.
„Deși fiecare regiune pe care am studiat-o a pierdut gheață, pierderile din straturile de gheață din Antarctica și Groenlanda s-au accelerat cel mai mult”, a declarat autorul lucrării și omul de știință al pământului, Thomas Slater, de la Universitatea din Leeds.
Sunt cele mai nefavorabile scenarii de încălzire climatică stabilite de Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice.
Creșterea nivelului mării pe această scară va avea un impact foarte grav asupra comunităților de coastă din acest secol.
„În ultimele trei decenii a existat un efort internațional imens pentru a înțelege ce se întâmplă cu componentele individuale din sistemul de gheață al Pământului”, a adăugat Thomas Slater.
Sursa și foto: The Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM)
Un fenomen meteo i-a luat prin surprindere pe oamenii din județul Constanța. Au avut nevoie de intervenții speciale
Omul de la Meteo cel mai îndrăgit: ”Am avut 800 de grame la naștere, cât o lingură eram”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook