Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții fascinante ale solstițiului de iarnă din întreaga lume. Ce fac alte popoare în cea mai lungă noapte din an

Tradiții fascinante ale solstițiului de iarnă din întreaga lume. Ce fac alte popoare în cea mai lungă noapte din an
Anul acesta, solstițiul de iarnă are loc în noaptea dinspre 21 decembrie spre 22 decembrie. Cum sărbătoresc popoarele lumii cea mai lungă noapte din an. Tradițiiile sunt respectate cu sfințenie.

Nu doar Crăciunul, Hanukkah, Kwanzaa sau Anul Nou sunt de sărbătorit în luna decembrie, ci și solstițiul de iarnă. Popoarele lumii au tradiții unice pe care le respectă cu sfințenie. Ce fac în cea mai lungă noapte din an.

Ziua Sfintei Lucia, în Scandinavia

În Scandinavia, Ziua Sfintei Lucia din 13 decembrie, solstițiul după calendarul vechi, marchează începutul sezonului de Crăciun. Potrivit tradiției, o procesiune de femei tinere, îmbrăcate în veșminte albe, cu eșarfe roșii și coroane de lumânări pe cap, luminează drumul prin întunericul iernii. Onorând-o pe Sfânta Lucia, acest festival încorporează sărbătorile păgâne ale solstițiului de iarnă marcate de focuri de tabără. Oamenii se desfată cu turtă dulce și chifle cu aromă de șofran.

Tradițiile solstițiului de iarnă: Dongzhi, China

Acest festival vechi de mii de ani, care are loc pe 21, 22 sau 23 decembrie, este sărbătorit prin întâlniri de familie și o masă bogată, care include bile de orez numite tang yuan. Considerată a marca sfârșitul sezonului de recoltă, sărbătoarea are, de asemenea, rădăcini în conceptul chinezesc de yin și yang: după solstițiu, abundența întunericului din timpul iernii va începe să fie echilibrată cu lumina soarelui.

Solstițiul de iarnă în China

Adunarea de la Stonehenge, Anglia

Deși nimeni nu știe cu exactitate de ce a fost construit cercul antic de la Stonehenge, nu se poate nega că se aliniază cu mișcările soarelui. Este unul dintre monumentele construite în jurul solstițiului de vară, iar cercetările arheologice sugerează că acolo au avut loc festivaluri ale solstițiului de iarnă.

Petrecăreții moderni au preluat tradiția, adunându-se în zorii zilei de după cea mai lungă noapte pentru a asista la apariția magică a soarelui care răsare… prin pietre. Deși parcare e limitată, totul este gratuit, iar oamenii poate ajunge până la pietre, o zonă de obicei interzisă, pentru această celebrare pașnică și sacră a solstițiului de iarnă.

Shab-e Yalda în Iran

Acest vechi festival persan, la fel ca multe sărbători ale solstițiului de iarnă, celebrează sfârșitul zilelor mai scurte și victoria luminii asupra întunericului. Însemnând „naștere”, Yalda este marcat de întâlniri de familie, lumânări (inițial focuri aprinse toată noaptea), lecturi de poezie și un ospăț pentru a trece cu bine peste cea mai lungă noapte din an. În mod tradițional, se mănâncă nuci și fructe, inclusiv pepene verde și rodii. Potrivit legendei care spune că mâncarea fructelor de vară va proteja de boli în timpul iernii.

Societatea secretă a felinarelor din Vancouver a creat Festivalul anual al felinarelor de solstițiu de iarnă din oraș

Festivalul felinarelor de la solstițiul de iarnă, Vancouver, British Columbia

Pentru a onora numeroasele tradiții culturale ale solstițiului de iarnă, Societatea secretă a felinarelor din Vancouver a creat Festivalul anual al felinarelor de solstițiu de iarnă din oraș. Participanții pot participa la ateliere de lucru pentru a-și crea felinarele și pot încerca, de asemenea, să își găsească drumul prin Labirintul de lumină. Un labirint format din 600 de lumânări care invită vizitatorii să renunțe la gândurile vechi și să găsească noi posibilități pentru noul an. Anul acesta, festivalul are loc între 24 noiembrie și 21 decembrie.

Toji din Japonia

Solstițiul de iarnă din Japonia, numit Toji, este asociat cu câteva obiceiuri interesante. În mod tradițional, se consumă un dovleac de iarnă numit kabocha. Vă veți simți ca și cum ați fi într-o escapadă caldă de iarnă după ce veți face o baie fierbinte cu citrice yuzu. Se crede că baia împrospătează corpul și spiritul, alungă bolile și calmează pielea uscată de iarnă.

Unele grădini zoologice japoneze aruncă fructele în apele calde în care se scufundă animalele la solstițiul de iarnă

Se pare că și rozătoarele numite capybaras adoră băile cu yuzu, iar într-o variantă modernă a tradiției străvechi, unele grădini zoologice japoneze vor arunca fructele în apele calde în care se scufundă animalele la solstițiul de iarnă.

Dongji din Coreea de Sud

În Coreea de Sud, solstițiul de iarnă este cunoscut sub numele de Dongji. Unul dintre ritualurile solstițiului de iarnă include consumul unui terci de fasole roșie numit patjuk. Roșul este considerat a fi o culoare norocoasă, așa că acest fel de mâncare este menit să țină la distanță spiritele rele, îmbrățișând în același timp dorințele bune pentru anul care vine.

Alte tradiții Dongji includ oferirea de calendare, așa cum făceau regii coreeni, și de șosete. Și aceasta este o zi în care coreenii își doresc zăpadă, deoarece se spune că vremea rece de la solstițiul de iarnă aduce o recoltă generoasă.

Sursă foto: www.rd.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre