Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții din lume mai puțin cunoscute de Moș Nicolae

Tradiții din lume mai puțin cunoscute de Moș Nicolae
Mai e doar foarte puțin și ne vom curăța temeinic ghetuțele, pe care le vom pune la geam, ca în fiecare an, în așteptarea lui Moș Nicolae. Iată câteva tradiții mai puțin cunoscute.

An de an, Moș Nicolae nu uită pe nimeni și lasă la fiecare în ghetuțe câte un cadou care să bucure sufletul. Ce tradiții se respectă în alte zone ale lumii. Cine este legendarul Moș Nicolae? Oare și în alte țări trebuie să se curețe pantofii pentru a fi răsplătiți acesta cu daruri?

Prietenul săracilor

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți. Spre deosebire de Moș Crăciun, el a trăit cu adevărat – în secolul al IV-lea în Myra, actualul oraș Demre de pe coasta mediteraneană a Turciei. Potrivit legendelor, Nicolae a fost un episcop generos, care obișnuia să facă fapte bune și să îi sprijine pe cei săraci și nevoiași.

El arunca pe ascuns bani pentru familiile sărace cu copii prin horn, iar aceștia cădeau în șosetele care erau atârnate acolo. De unde și tradiția ciorapului de Crăciun! Sfântul Nicolae a murit pe 6 decembrie 345, iar pentru minunile pe care le-a făcut, a fost canonizat, iar astăzi este patronul călătorilor, al marinarilor și al copiilor. Se spune că până în secolul al XVI-lea, în cinstea acestuia au fost construite 2200 de biserici care-i poartă numele.

În Germania, Sfântul Nicolae vine în vizită cu însoțitorul său

În Germania, în seara zilei de 5 decembrie, copiii își pun pantofii curați în fața ușii și speră ca Sfântul Nicolae să-i umple cu dulciuri, jucării, fructe și nuci. În unele regiuni, Sfântul Nicolae, escortat de însoțitorul său, vine în vizită – cu robă de episcop, barbă albă și o carte de aur. El împarte laude și cadouri pentru copiii cuminți, dar face și critici.

San Nicola aduce dulciuri

De asemenea, în Bella Italia, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie. Aici, el se numește San Nicola, dar procedura este similară cu cea din Germania. Micile cadouri și dulciuri își găsesc în mod misterios drumul spre ghetuțele din fața dormitorului copiilor.

Tradiții din lume de Moș Nicolae

Cu toate acestea, evenimentul de San Nicola nu are o semnificație atât de mare, deoarece Italia sărbătorește „Santa Lucia” la 13 decembrie și „Befana” la 6 ianuarie.

Noel Baba aduce cadouri în ajunul Anului Nou

În mod firesc, și regiunea natală a Sfântului Nicolae din Myra sărbătorește ziua Sfântului Nicolae, iar orașul Demre este un loc de pelerinaj pentru fanii lui Nicolae. În ciuda istoriei sale, tradiția Sfântului Nicolae este relativ nouă în Turcia. Și aici totul este puțin diferit: Noel Baba nu aduce cadouri pe 6 decembrie, ci în ajunul Anului Nou. Nu doar copiii, ci toată lumea este răsplătită cu cadouri.

Pantof umplut cu fân pentru calul alb al Sfântului Nicolae

În Curacao, festivitățile dedicate Sfântului Nicolae încep de la sfârșitul lunii noiembrie. Conform tradiției, Sfântul Nicolae călătorește cu vaporul din Spania și este întâmpinat în portul din Willemstad. La următoarea paradă, Sfântul Nicolae străbate străzile pentru a împărți mici cadouri. Pe 6 decembrie, o veche tradiție olandeză este sărbătorită în Curacao.

Cu o seară înainte, copiii pregătesc o găleată cu apă și un pantof umplut cu fân pentru calul alb al Sfântului Nicolae. În timp ce copiii cuminți își găsesc pantoful plin de dulciuri și jucării în dimineața următoare, copiii obraznici trebuie să se teamă să nu fie puși în sacul lui „Petru cel Negru”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre