Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții de sfântul Andrei. Cine le respectă, va avea noroc tot anul. Ce să facă fetele necăsătorite

Tradiții de sfântul Andrei. Cine le respectă, va avea noroc tot anul. Ce să facă fetele necăsătorite
Cunoscut ca și Cel dintâi chemat, Sfântul Andrei a primul care a răspuns chemării Domnului la apostolat. Ziua de 30 noiembrie când este cinstit este plină de tradiții și obiceiuri care vor trebui respectate cu sfințenie.

Cea mai cunoscută tradiție legată de noaptea Sfântului Andrei se referă la căsătorie și la visele premonitorii. Fetele singure trebuie să pună sub pernă o crenguță sau o ramură de busuioc dulce. Dacă cineva ia plantele în vis, înseamnă că fata se va căsători în curând. De asemenea, s-a păstrat tradiția ca toți credincioșii să pună grâu la încolțit într-un vas. În funcție de cât de mare va crește grâul până în ziua de Anul Nou, așa va fi anul viitor pentru persoana care l-a plantat.

Se întorc oalele și cănile cu gura în jos

Tot de Sfântul Andrei s-a păstrat obiceiul ca gospodinele să întoarcă cu gura în jos cănile și oalele pentru ca strigoii să nu aibă unde să se adăpostească. Iar pentru ca aceștia să nu intre în casă, se aruncă bucăți de pâine în curte.

Puneți usturoi la geamuri în ziua sfântului Andrei

Puneți grâu la încolțit

La prima oră a zilei Sfântului Andrei, puneți grâu la încolțit. Luați un vas, puneți puțin burete sau vată, umeziți, apoi așezați grâul. Udați din când în când pentru ca acesta să crească. Dacă în noaptea de Anul Nou, grâul va fi frumos și viguros, înseamnă că veți avea un an nou plin de prosperitate.

Atârnați usturoi la geamuri

Pentru a ține strigoii la distanță, din bătrâni se pune la intrarea în casă dar și la ferestre usturoi. De asemenea, ungeți tocurile ușilor și ferestrelor tot cu usturoi. Aveți grijă să lăsați mereu o lumină aprinsă. Pentru a proteja animalele de farmece, puneți un fir de busuioc în apa acestora.

Ce trebuie să facă fetele necăsătorite

Noaptea Sfântului Andrei este momentul în care fetele necăsătorite își pot vedea ursitul. Tot ce trebuie să facă este să așeze busuioc sub pernă și se spune că fata îl va visa pe cel care îi este sortit. De asemenea, fetele care vor să-și vadă viitorul soț pregătesc „aluatul Indrei”, care se prepară din apă, făină și sare în cantități egale, care sunt măsurate într-o coajă de nucă. Se spune că cine mănâncă din acest amestec își vor visa ursitul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre