Din cele mai vechi timpuri, ziua când este sărbătorit Sfântul Andrei a fost plină de tradiții și superstiții care se respectă întocmai.
30 decembrie, Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Sub nici o formă nu aveți voie să faceți aceste lucruri
Una dintre cele mai frumoase tradiții de Sfântul Andrei se păstrează de pe vremea dacilor. Pentru că această sărbătoare mai poartă numele și de Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Și acum se crede că pe 30 noiembrie lupul devine mult mai sprinten și nu-i scapă nimic. Ba chiar se spune că de ziua Sfântului Andrei, acesta „îşi vede lupul coadă”.
Nimeni nu are voie să lucreze în casă
Tradiția spune că e interzisă curățenia, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară din casă și trebuie să aveți grijă să nu vă zgâriați. De asemenea, nu se fac pomeni și nu aveți voie să dați nimic cu împrumut. Se crede că în noaptea sfântului Andrei ies și circulă strigoii, de aceea se ung tocurile geamurilor și ușilor, clanțele, chiar și coarnele animalelor cu usturoi.
Credincioșii au mare grijă, pentru că strigoii se spune că pot devine foarte periculoși, aduc boli, grindină și chiar pot lua viețile persoanelor. În plus, oamenii consumă acest produs și se ung cu el pe frunte, piept, la spate și la încheieturi. În seara de 29 noiembrie, ajunul sfântului Andrei se pune grâu la încolțit, considerat simbol al belșugului și al prosperității.
Cum vă aflați ursitul
Nici o femeie nu are voie să se coafeze sau să se pieptene în ziua sfântului Andrei, această operațiune trebuind făcută înainte de miezul nopții. Acesta se va pune pe o sfoară alături de alte obiecte tăioase și nimeni nu se apropia de aceste lucruri. Noaptea sfântului Andrei este așteptată cu sufletul la gură și de fetele necăsătorite. Acestea vor face o turtă din aluat foarte sărat, iar jumătate o vor mânca înainte de culcare. Cealaltă jumătate va fi pusă în ștergar, sub pernă, până dimineață. Dacă în vis, fata va vedea un băiat care-i va aduce apă, acela va fi sortitul. Dacă nu apare nici un bărbat, va trebui să aștepte, pentru că nu i-a venit încă momentul măritișului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook