Numit și „Cel dintâi chemat”, Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul Dobrogei, de aceea pentru este considerat cel care a creștinat poporul român.
Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Ce fac fetele nemăritate ca să-și găsească jumătatea
Tradiția spune că în noaptea Sfântului Andrei se deschid cerurile și se poate vedea viitorul. Dar tot în această noapte trebuie să fiți foarte atenți, pentru că energiile negative sunt la orice pas. De aceea s-a păstrat obiceiul ca gospodinele să ungă ușile, porțile și geamurile cu usturoi, dar și locul unde stau animalele.
Doar astfel strigoii vor fi alungați. Acest usturoi nu va fi aruncat ulterior, ci folosit pentru a vă trata de diferite boli. De asemenea, usturoiul, după ce a fost sfințit la biserică se spune că atrage ursitul fetelor care nu sunt căsătorite.
Lăsați în curte firimituri de pâine
Tot bătrânii spun că de sfântul Andrei e bine să împrăștiați în curte firimituri de pâine. Duhurile o vor mânca și nu vor mai pătrunde în casă. Nu în ultimul rând, candelele vor fi aprinse și lăsate să ardă lângă icoană. Pentru ca animalele din gospodărie să fie ferite de tot ce era rău, li se va pune busuioc sfințit în mâncare și agheasmă în apă.
De asemenea, există obiceiul să fie descântate droburi de sare, care vor fi îngropate sub grajdul animalelor și vor fi scoase de acolo pe 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Gheorghe.
Fetele necăsătorite trebuie să pună busuioc sub pernă
O altă tradiție spune că trebuie puse în apă crenguțe de vișin. Dacă acestea vor înflori până la Crăciun, atunci veți avea un an plin de bogăție. Nu în ultimul rând, de sfântul Andrei se pune grâu la încolțit. Iar fetele care nu sunt căsătorite trebuie să pună busuioc sub pernă în speranța că le va apărea în vis chipul bărbatului care le va fi jumătate pe viață. În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşează goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
Sursă foto: protv
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook