Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Gheorghe. De ce nu e voie să dormiți în această zi

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Gheorghe. De ce nu e voie să dormiți în această zi
Zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, vitelor și oilor, sfântul Gheorghe este cinstit cu evlavie pe data de 23 aprilie. Iată ce tradiții și obiceiuri se păstrează cu sfințenie.

Tradiția spune că atunci când broaștele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Samedru pentru a putea să deschidă drumul naturii către viață. Ce tradiții se păstrează din vechime.

Gospodarii pun pe stâlpii porților și ai caselor ramuri verzi

Din vechime, s-a păstrat obiceiul ca în dimineața zilei Sfântului Gheorghe bărbatul, capul familiei, să așeze la stâlpii porților și ai caselor, precum și la ferestre și uși, ramuri verzi. Acestea vor fi puse totodată și la grajduri, grădini și pe mormintele din cimitire, în speranța că toată lumea va fi protejată de farmece și vrăji. Ramurile acestea nu se vor arunca, ci se vor păstra tot anul fiind utilizate ca remedii pentru boli. Iar gospodarii le pun și în hrana sau apa animalelor, ca să le protejeze de energiile malefice.

Ritual de Sfântul Gheorghe pentru căsătorie

Tradiția spune ca de Sfântul Gheorghe stâlpii caselor să fie împodobite cu frunze verzi

De Sfântul Gheorghe, fetele de la țară care vor să vadă când se vor căsători au obiceiul ca în dimineața zilei să pună brazde verzi, împodobite cu coronițe în mijlocul drumului. Dacă băieții nu vor călca pe acele coronițe, atunci se crede că se căsătoresc în acel an. Nici acele coronițe nu erau aruncate, ci păstrate peste ani și folosite la vindecarea bolilor. Și tot în dimineața zilei fetele mergeau în pădure să găsească năvalnic și mătrăgună. Aceste plante erau puse sub streașina casei sau în pod și tinerele erau convinse că le vor aduce pețitori cu dare de mână.

Băieții căutau iarba fiarelor

Nici băieții nu stau degeaba, și tot în dimineața zilei Sfântului Gheorghe caută iarba fiarelor, plantă ce se știe din cele mai vechi timpuri că deschide orice lacăt. La rândul lor, femeile căsătorite culegeau din pădure plante doar de ele știute. Acestea erau puse în hrana vacilor care dădeau lapte mai mult.

Urzicatul aduce sănătate

Un alt obicei folosit este că cine este „bătut” cu urzici va fi mai harnic și mult mai sănătos peste an. De asemenea, se spune că cine va dormi pe 23 aprilie va fi somnoros tot anul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre