Cornel Dinicu, patronul complexului „Ferma Dacilor”, care a ars din temelii odată cu opt oameni – copii și adulți – a făcut prima declarație după nenorocirea care a uimit o Românie întreagă.
„Să ne facă rău, să ne distrugă”
Îmbrăcat în negru, îndurerat și ținând la piept o fotografie cu băiatul său în vârstă de 11 ani, care și-a pierdut viața în tragedia de la „Ferma Dacilor”, patronul complexului, Cornel Dinicu a venit la priveghiul micuțului Victor. Acesta susține că focul a fost pus de cineva care a vrut să-i îngroape afacerea. „Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă, nu să mă omoare, că eu nu mai am dușmani de mulți ani. Oamenii fac rău, pur și simplu”, a mărturisit acesta pentru Observator Antena 1.
Inspectorii ISU Prahova au făcut controale în funcție de interese
Mai marii de la Ministerul de Interne sunt de părere că tragedia ar fi putut fi evitată, dacă reprezentanții instituțiilor statului ar fi acționat așa cum trebuie. Mai mult, inspectorii ISU Prahova sunt acuzați că au făcut controale în funcție de interesele pe care le-au avut. Aceștia i-ar fi oferit protecție lui Cornel Dinicu, care nu avea autorizație de securitate la incendiu, nicidecum să-l sancționeze.
„Ferma Dacilor” ar fi putut fi închisă din anul 2019
„În 2019, atunci când s-a făcut control, acesta amplasament putea să fie închis”, a declarat și Raed Arafat. Cel care a condus atunci inspecția la „Ferma Dacilor” a fost prim adjunctul inspectorului șef ISU Prahova.
Dar, potrivit raportului efectuat de șefii săi, acesta nu avea atribuțiile necesare. Între timp, Dumitru Elisei Tiberiu a ieșit la pensie, iar din cauza suspiciunilor acestuia i s-au retras accesul la informații clasificate. Sursele spun că tot acesta i-ar fi presat pe inspectori, iar documentele ar fi fost modificate.
Cele opt victime ar fi avut șansa să scape
În urma unui prim raport, s-a ajuns la concluzia că cele opt persoane care au murit în tragedia de la „Ferma Dacilor”, ar fi avut șansa să scape. Complexul avea detectoare de fum, însă centrala de alarmă nu funcționa. În ultimii zece ani, complexul a mai fost controlat de organele statului, dar nu s-au găsit nereguli.
Totuși, tot în 2019, reprezentanții Consiliului Județean au obținut în instanță demolarea complexului. A avut loc apel, iar atunci reprezentanții complexului au reușit să obțină rejudecarea cazului. A avut loc un nou proces, iar magistrații au fost convinși că turiștii pot merge în acel loc fără probleme.
Focul a fost atât de puternic, încât s-au topit și farfuriile de porțelan
Criminaliștii și specialiștii de la Institutul din Petroșani (care au investigat și expertizat și la Colectiv) și-au terminat treaba la complexul „ Ferma Dacilor” și au fost găsite oase care e posibil să aparțină celei de-a opta victimă. Potrivit experților, temperatura din timpul incendiului a depășit 1000 de grade Celsius, de aceea toate bunurile au fost topite, chiar și farfuriile de porțelan, și, posibil, și cea de-a opta persoană din care se spune că au rămas doar fragmente osoase. Din acest motiv, munca criminaliștilor este îngreunată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook