Simona Ionescu / Redactor Șef

Traian Băsescu, despre cum se pot câștiga alegerile în Diaspora. Răfuiala cu Ciolacu pentru „furtul alegerilor de la Paris”

Traian Băsescu, despre cum se pot câștiga alegerile în Diaspora. Răfuiala cu Ciolacu pentru „furtul alegerilor de la Paris”
Fostul președinte Traian Băsescu nu a vrut să-I rămână dator cu o replică premierului Marcel Ciolacu, după ce acesta l-a atacat cu privire la alegerile din anul 2009. El a publicat azi un text despre alegerile prezidențiale din 2009 despre care Ciolacu spusese că au fost furate.

La începutul postării de pe pagina sa socială, Traian Băsescu i se adresează premierului cu un ton bășcălios, făcând referire la acuzațiile de furt electoral pe care Marcel Ciolacu i le adusese recent.

Furtul de voturi de la Paris, la alegerile din 2009

Traian Băsescu: „Vă asigur, domnule Ciolacu, un minut are 60 de secunde.
Acum câteva zile, când a venit vorba de fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2024 (vezi episodul 1), domnul Ciolacu mă apostrofa în replică cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009:

„Vorbești fără rușine de alegeri, când tu ai ajuns președinte a doua oară furând voturi cu nesimțire – trei pe secundă chiar la Paris.”
Acuză fără fundament: „Trei voturi pe secundă” la Paris
Domnule premier, afirmaţi că “am furat voturi fără ruşine la Paris”. Afirmaţia nu este demnă de un premier. Astfel de minciuni sunt de regulă rostite de “analiştii prestatori” sau de “politicieni mărunţi”, fără valoare, care la viaţa lor nu au câştigat nici măcar o primărie de comună. Ce-i drept, nici dumneavoastră n-aţi câştigat…

Cifrele oficiale din Diaspora

Pentru clarificarea “furtului de la Paris” utilizez cifrele oficiale aflate în arhiva şi baza de date a AEP, date care au fost înscrise în procesele verbale semnate de reprezentanţii USL (PSD şi PNL).
Anul 2007 (referendum suspendare T. Băsescu) – ambasador Sabin Pop: 3447 voturi în 12 ore (program de vot 08:00-20:00), 287 de voturi/oră.
Anul 2009 (turul II prezidenţiale): ambasador Teodor Baconschi: 3785 voturi în 14 ore (program de vot 07:00-21:00), 270 voturi/oră.
Anul 2014 (turul II – prezidenţiale) ambasador Bogdan Mazuru) secţia 1: 4150 voturi în 14 ore (program de vot 07:00 – 21:00) – 296 voturi pe oră şi secţia 2 (nou înfiinţată) – 3528 voturi – 14 ore (program de vot 07:00 – 21:00), 253 voturi/oră.

Privind cifrele observăm că avem cam aceeaşi prezenţă la vot, indiferent de numele ambasadorului, dar cu oarecare dependenţă de timpul oficial stabilit de guvern pentru vot (12 ore sau 14 ore). Mai mult, observăm că recordul de voturi s-a atins în 2014 şi nu în 2009.

Prin urmare, în 2009, la Paris, s-au prezentat 3785 de alegători, care au votat între orele 7-21 (14 ore). Au votat așadar 270 de persoane pe oră, având la dispoziție 5 ștampile şi 5 cabine de vot. În medie, în fiecare cabină au votat 54 de persoane pe oră, deci ceva mai mult de un minut de persoană.

„Domnule Ciolacu, ştiu că nu vă dau afară din casă clasele de şcolarizare”

Experienţa ar trebui să vă spună domnule premier că un minut este mai mult decât suficient să pui ştampila pe un singur buletin de vot având pe el doar două nume.
Domnule Ciolacu, ştiu că “nu vă dau afară din casă” clasele de şcolarizare, dar cred că mă pot bizui pe dumneavoastră să faceţi diferenţa între un minut care, vă asigur, are 60 de secunde, şi “trei secunde”.

„Pe Mircea Geoană, până şi dumneavoastră l-aţi bătut la voturi”

În ce priveşte victoria lui Mircea Geoană, nu prea avea cum să câştige în 2009. Îl mai bătusem în 2004 din primul tur în alegerile pentru Primăria Capitalei.
În 2024, cu tot descălecatul său direct din sediul NATO, până şi dumneavoastră l-aţi bătut la voturi domnule Ciolacu, desi aţi guvernat dramatic de prost.
Şi atunci, cum credeţi că ar fi putut să mă bată pe mine în 2009, cu tot sprijinul mediatic enorm, când motivele pentru care a pierdut în 2024 erau la fel de valabile şi în 2009. Electoratul ne intuieşte mult mai bine decât credeţi.

Traian Băsescu explică cum se pot câștiga alegerile în Diaspora

Vă explic ca să înţelegeţi domnule Ciolacu. Alegerile din 2009 au fost câştigate cu votul masiv al diasporei (79 la sută).
Ca şi în 2009, dacă USL (PSD-PNL) pierde la vot, face tot ce se poate să fure sau să decredibilizeze rezultatul alegerilor. Asta faceţi şi acum, domnule Ciolacu. Dacă dumneavoastră nu aţi intrat în turul doi la prezidenţialele din 2024, pur şi simplu aţi recurs la anularea alegerilor, după ce aţi încercat fără succes trucul renumărării voturilor, ca şi în 2009.

Precum Adrian Năstase în 2004, Mircea Geoană a mizat şi el pe sprijin american şi în 2009 şi în 2024. Eu am mizat tot timpul pe Diaspora.
Domnule Ciolacu, nici dumneavoastră şi nici colegii dumneavoastră nu pricepeţi că “Diaspora poate face preşedinţi”.
Veţi vedea Duminică!”, a încheiat postarea Traian Băsescu.

Citiți și:

Marcel Ciolacu, politicianul cu multe portofele. În tinerețe dormea prin parcări

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *