Simona Ionescu / Redactor Șef

Transformați masa de duminică într-un festin. Rețeta de Tort savarină a lui Robert Eisler

Transformați masa de duminică într-un festin. Rețeta de Tort savarină a lui Robert Eisler
Dacă erați în căutarea unei idei de desert special, rețeta de Tort savarină a cofetarului Robert Eisler poate fi răspunsul. Rezultatul este spectaculos.

„Nu cred că am mai văzut ideea asta la noi, așa că vestea de azi este că vreau să fiu deschizător de drumuri pentru voi și facem împreună tort savarină. Așa, la o primă impresie, pare că mă refer doar la o savarină foarte mare, dar, de fapt, rețeta asta ascunde mai multe surprize delicioase”, mărturisește celebrul cofetar. Rezultatul e cu adevărat aparte.

Ingrediente pentru tort savarină

Blat:

* 200 g făină (puternică, adică 11% proteină)

* 270 g ouă (n.r. 5-6 ouă medii, dar recomandarea e să cântăriți după ce le scoateți din coajă)

* 10 g coajă de lămâie

* 8 g drojdie proaspătă

* 20 g zahăr

* 70 g unt

Sirop:

* 3750 g apă

* 1875 g zahăr

* 8 bc esență de vanilie

* 8 bc esență de rom

Insert zmeură:

* 260 g piure de zmeură

* 14 g amidon

* 20 g zahăr

Spumă de fistic:

* 350 g smântână pentru frișcă

* 150 g mascarpone

* 30 g zahăr pudră

* 75 g pastă de fistic 100%

Mod de preparare

Se bat ouăle împreună cu coaja de lămâie și se încălzesc ușor la bain-marie (baie de aburi), doar cât să fie călduțe. În bolul mixerului planetar, se pune făina și se încorporează treptat ouăle calde, mixând cu paleta. Se adaugă ouăle puțin câte puțin, pentru a permite glutenului să se dezvolte și să se obțină un aluat elastic. Când aproape toată cantitatea de ou a fost încorporată, se adaugă drojdia și se continuă mixarea la viteză mare.

După ce aluatul capătă elasticitate și devine neted, se încorporează zahărul, apoi untul moale, la temperatura camerei. Se continuă mixarea până când totul este bine omogenizat. În final, se transferă aluatul într-un poș de patiserie și se toarnă într-o formă de copt, ideal una cu gaură la mijloc. Se lasă la dospit timp de 30 de minute, apoi se coace la 145°C cu ventilație, timp de 40–45 de minute, până devine auriu și bine crescut.

Între timp, se prepară siropul, punând apa, zahărul și esențele într-o oală și aducându-le până la punctul de fierbere. După coacere, se taie blatul astfel încât să păstrezi doar partea frumoasă, uniformă, apoi se scufundă în sirop cât este încă fierbinte – atât blatul, cât și siropul trebuie să fie calde pentru o absorbție maximă. După această etapă, se așază blatul pe un grătar să se scurgă bine, apoi se acoperă și se pune la frigider până se răcește complet.

Între timp, se pregătește insertul de zmeură. Se amestecă zahărul cu amidonul, apoi se toarnă peste ele piureul de zmeură încălzit. Se pune compoziția într-o crăticioară și se fierbe 1–2 minute, amestecând constant, până se îngroașă. Ulterior, se toarnă crema într-un bol, se acoperă cu folie alimentară direct pe suprafață și se lasă să se răcească complet.

Cu un cuțit zimțat, se decupează un șanț adânc de circa 2 cm în partea superioară a blatului, pe toată lungimea, și se umple cu insertul de zmeură. În mijloc, se adaugă din abundență fructe proaspete (fructe de pădure, căpșuni, smochine etc.).

Pentru a finaliza Tortul savarină, în bolul mixerului se adaugă smântâna pentru frișcă, crema mascarpone, zahărul pudră și pasta de fistic. Se mixează la viteză medie până când se obține o spumă fermă, stabilă și fină.

Se pune crema într-un poș cu dui mare (de tip ecler, 16 mm) și se ornează tortul. Puteți crea o spirală sau orice model doriți. Cofetarul Robert Eisler explică pas cu pas etapele realizării acestui desert delicios în video.

Foto: Captură video / Instagram

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *