Simona Ionescu / Redactor Șef

Un bărbat și-a câștigat rapid dreptatea după ce a umblat gol pe stradă

Un bărbat și-a câștigat rapid dreptatea după ce a umblat gol pe stradă
Am trăit să o vedem și pe aceasta. O decizie judecătorească îi dă dreptate unui om care se plimba nestingherit, dezbrăcat, pe stradă, acolo unde oamenii de obicei își văd liniștiți de drumul lor, în viață.

S-a întâmplat în Spania. Înalta Curte spaniolă a dat dreptate unui bărbat care a contestat amenda luată de la poliție, pentru că s-a plimbat dezbrăcat pe străzile unui oraș din regiunea Valencia, iar ulterior a încercat să participe la o audiere chiar în pielea goală.

Într-o declarație publică, instanța supremă a Spaniei arată că a respins apelul împotriva deciziei unei instanțe inferioare de anulare a amenzilor aplicate bărbatului pentru că a mers dezbrăcat pe străzile din Aldaia, un oraș de la periferia capitalei regionale.

Motivul a fost enunțat chiar de către judecători. Instanța a recunoscut existența unui „vid juridic” în legislația spaniolă în ceea ce privește nuditatea în public.

Povestea dezbrăcatului sau când libertatea este prea mare

Alejandro Colomar are doar 29 de ani și a fost filmat în timp ce ajungea la tribunal purtând doar o pereche de cizme de drumeție, înainte de a i se pune în vedere să se îmbrace, pentru a intra în clădire.

La proces, el a susținut că amenzile i-au încălcat dreptul la libertate ideologică.

El a declarat pentru Reuters că a început să se dezbrace în public în anul 2020. Atunci, a primit mai mult sprijin decât insulte și s-a simțit încurajat în comportamentul său. În același timp el a recunoscut că a trecut și printr-un pericol, fiind amenințat, la un moment dat, cu un cuțit.

„Amenda nu are niciun sens”, a spus el. „M-au acuzat de exhibiționism obscen. Conform dicționarului, asta implică intenție sexuală și (asta) nu are nimic de-a face cu ceea ce făceam eu”.

Nuditatea publică este legală în Spania începând cu anul 1988. Oricine se poate plimba dezbrăcat pe stradă fără a fi arestat, dar unele regiuni, precum Valladolid și Barcelona, au introdus propriile legi pentru a reglementa nudismul, în special departe de plajă. Instanța a remarcat că regiunea Aldaia, însă, nu are nicio lege care să interzică în mod clar și explicit nudismul.

Tribunalul din Valencia a decis că Alejandro Colomar „s-a limitat la a rămâne sau a circula dezbrăcat în momente diferite pe două străzi diferite din Aldaia”, iar comportamentul său nu a implicat o „alterare a siguranței cetățenilor, a liniștii sau a ordinii publice”, după cum a mai menționat Reuters. Bărbatul curajos și temerar a scăpat total nepedepsit și își vede mai departe de propria-i credință în viață.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre