Un fost judecător i-a cucerit pe copii. A scris „Codul penal în fabule” și face turneu în școli

După ce ani întregi a ocupat funcția de judecător, Toma Florian Ciorgodă s-a reorientat spre avocatură, dar nu s-a oprit aici. Văzând de-a lungul timpului mulți tineri ajunși în fața instanței, fără să înțeleagă ce au făcut greșit, fostul judecător a decis să scrie o carte prin care să educe generațiile tinere, încă de pe băncile școlii.
Așa a apărut Codul penal în fabule, o carte ce își propune să îi educe pe copii cu privire la legile țării, într-un mod atractiv și interactiv. Nu s-a oprit însă aici, ci și-a propus să și implementeze ideea, astfel că merge prin școli și discută cu elevii despre cartea scrisă de el.
Toma Florian Ciorgodă a pus articolele de lege în versuri și a creat personaje: un lup viclean, o vulpe isteață, un iepure naiv. Aceștia greșesc, încalcă reguli și ajung în fața unui Corb-judecător, personajul său alter-ego, care le explică răbdător ce au făcut și cum pot repara.
Atunci când este chemat în vreo școală, fostul judecător atinge inclusiv subiectul bullying-ului și al consecințelor ce vin odată cu el. Reacțiile copiilor sunt emoționante, căci ascultă cu atenție, se distrează, dar se și miră de consecințe pe care nu le cunoșteau până acum.
Fostul magistrat spune că educația juridică trebuie să înceapă devreme, nu în facultate, ci în clasele primare, dar într-un limbaj accesibil, cu exemple concrete și cu un dialog real cu elevii.
Până să lase roba de judecător și să se apuce de scris legea pentru copii în versuri, Toma Florian Ciorgodă a avut de-a lungul timpului cazuri răsunătoare. În 2013, magistratul l-a condamnat pe afaceristul George Copos la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul „Loteria I”, pentru evaziune fiscală. Aceeași pedeapsă a primit-o și fostul director al Loteriei Române, Nicolae Cristea, acuzat de complicitate la evaziune fiscală.
Pentru a lua legătura cu autorul Toma Florian Ciorgodă sau pentru a-l invita în școala dumneavoastră, îl puteți contacta prin pagina sa de Facebook: Corbul, un Judecător printre copii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook