Vinland – Lumea pierdută. În 1960, a fost găsită o așezare nordică la L’Anse aux Meadows. Se află pe vârful de nord al insulei Newfoundland, în ceea ce este acum provincia canadiană Newfoundland și Labrador.
Vikingii au intrat în America înainte de Cristofor Columb
Vinland – Lumea pierdută. Descoperirea a oferit dovezi că vikingii au intrat în secțiuni din America de Nord cu 500 de ani înainte de Cristofor Columb. Potrivit islandezilor, marele explorator Leif Ericson a stabilit o așezare nordică în America de Nord numită Vinland în jurul anului 1000 î.d.Hristos.
Vinland este menționat în lucrarea lui Adam din Bremen c. 1075 și în Cartea islandezilor scrisă de Ari Înțeleptul c. 1122. Potrivit cărților, America de Nord a fost văzută în jurul anului 986 de Bjarni Herjolfsson, care a fost într-o călătorie din Islanda în Groenlanda. Poveștile sale l-au adus pe Leif Ericson în zonă.
Harta Vinland
În 1957, știrile despre harta Vinland au fost lansate în lume. Harta se pretinde a fi o hartă mondială din secolul al XV-lea care deține informații unice despre explorarea nordică a Americii.
Pe lângă afișarea Africii, Asiei și Europei, harta descrie o masă terestră la sud-vest de Groenlanda, în Oceanul Atlantic, etichetată ca Vinland. Descoperirea a șocat istoricii care au căutat să explice originea hărții. Pergamentul hărții Vinland arată o dată reprezentativă undeva între 1423 și 1445. De când a fost găsită harta, unii oameni au etichetat-o drept fals, în timp ce alții au identificat-o ca fiind reală.
Harta misterioasă
La sfârșitul anilor 1960, s-a anunțat că o analiză chimică a hărții a arătat ingrediente de cerneală din secolul al XX-lea. Mai precis, prezența anatazei, care este un pigment sintetic utilizat din anii 1920, cu toate acestea, anataza naturală a fost demonstrată în diverse manuscrise medievale.
Situația a fost agravată de faptul că harta a fost acoperită cu o substanță necunoscută în anii 1950, posibil creată prin teste nucleare pe document. Pentru a susține afirmațiile pentru hartă, s-a descoperit că găurile de vierme se potrivesc cu o copie medievală a volumului 3 din Encyclopedic Specle historiale („Oglinda istorică”) a lui Vincent de Beauvais, ceea ce sugerează că ar fi putut fi localizat în carte.
Harta aparține Universității Yale
Într-o întâmplare bizară, harta Vinland descrie Groenlanda ca o insulă cu o reprezentare remarcabil de strânsă a formei și orientării corecte a terenului. Cu toate acestea, descrierea Norvegiei este extrem de inexactă.
Harta arată, de asemenea, o zonă care poate reprezenta Japonia. Se pare că nu numai că arată Honshu, ci și Hokkaido și Sahalin. Acestea au fost omise chiar din hărțile orientale din secolul al XV-lea.
Mulți istorici consideră că harta ar putea fi o copie a uneia dezvoltată de marinarul italian Andrea Bianco în anii 1430. Unii au plasat pământul Vinland până la sud, până în New England sau Rhode Island.
Până în prezent, se spune că harta este reală, lucru susținut de actualul proprietar, Universitatea Yale. Indiferent de controversa asupra autenticității sale, harta Vinland a fost evaluată la peste 25.000.000 de dolari. Ar putea fi prima hartă care arată America de Nord.
Țara vinului
Cu o mie de ani în urmă, pe măsură ce Europa ieșea din ceea ce istoricii au numit „Evul Întunecat”, au început să circule povești în Europa despre un pământ luxuriant și abundent, de-a lungul Atlanticului, numit „Vinland” – țara vinului.
Multă vreme cercetătorii au respins aceste povești ca fiind niște fabule fanteziste. Dar apoi, în 1961, a fost descoperită o incontestabilă așezare vikingă la L’Anse Aux Meadows din Newfoundland, Canada. Era adevărat!
Vikingii fuseseră în America cu 500 de ani înainte ca Columb să o „descopere”. Dar L’Anse Aux Meadows nu este un „ținut al vinului”. Deci, unde a fost acest Vinland idilic în care Europa s-a întâlnit pentru prima dată cu America?
Stop pietonilor și mașinilor! Una dintre cele mai aglomerate străzi din capitală, închisă pentru broaște
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook