Stop pietonilor și mașinilor! Una dintre cele mai aglomerate străzi din capitală, închisă pentru broaște. Se întâmplă în Tallin, capitala Estoniei. Artera intens circulată a fost închisă pe perioada nopţii, iar măsura va dura toată luna aprilie. Motivul e neașteptat. Este perioada de împerechere a unor broaște. Iar pentru acest lucru, amfibienii au nevoie să poată traversa în siguranţă drumul, spre zonele de reproducere, informează Reuters.
De obicei, voluntarii ajută la traversarea broaştelor în siguranţă. În ultimii ani, 97.000 de broaște au fost salvate cu ajutorul voluntarilor. Numai în 2020, un număr de 2.000 de broscuțe dornice de împerechere au fost trecute drumul din Tallin de către voluntari. anul acesta însă, pandemia a determinat voluntarii să nu se mai înghesuie. Iar reproducerea broaștelor ar fi pusă în mare pericol dacă mașinile ar continua să ruleze pe acest drum. Ca atare, închiderea drumurilor a rămas singura cale de salvare a amfibienilor.
Una dintre cele mai aglomerate străzi din capitală, închisă pentru broaște
„Broaştele erau aici înainte de construirea drumului”, explică Kristel Saarm, voluntar la Fondul Naţional Estonian. „Acum iazurile unde se împerechează se află de o parte a drumului, iar locul lor de iernare, de cealaltă parte. Aşa că sunt forţate să treacă”, a mai spus acesta.
Mai e însă o problemă cu traversarea drumului. Și de aceea e nevoie de intervenția oamenilor. Suprafaţa caldă a carosabilului le face pe broaşte somnolente şi le încetineşte deplasarea. Din această cauză până la 300 se pot bloca la un moment dat pe drum. Iar asta le-a face vulnerabile în faţa maşinilor.
Având în vedere situația din acest an, autoritățile din Tallin se gândesc serios la construirea unui tunel pe sub drum. Pentru ca broaştele să poată traversa în siguranţă spre iazul unde are loc împerecherea. O altă variantă luată în calcul e construirea unui al doilea iaz, în partea drumului unde broscuțele iernează, ca să nu mai fie nevoite să traverseze.
Sursa foto: Pixabay
Marinarii și ostașii, răpuși de boli înainte să apară prima conservă. O descoperire vitală
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook