Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă! Cutremur deosebit de puternic resimțit în vestul României!

Alertă! Cutremur deosebit de puternic resimțit în vestul României!
După cutremurul de ieri, cu epicentrul în zona Olteniei, marți, în jurul orei 15:17 s-a produs un nou seism. Acesta a durat mai mult timp decât cel de luni.

Marți în jurul orei 15.17 minute a avut loc un cutremur puternic care s-a resimțit în special în zona orașului Timișoara.

Cutremurul a avut o magnitudine mare, de peste 5 grade pe scara Richter. Aplicațile destinate alertelor seismice arată o magnitudine de 5.7.

Conform ISU Arad, în urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,7 pe Richter, la o adâncime de 40 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.

Oamenii susțin că s-a resimțit puternic, candelabrele și obiectele din case, inclusiv în zona Timișoarei, au intrat în balans.  Cutremurul de marți s-a produs la aproape 24 de ore distanță de precedentul, având epicentrul în aceeași zonă din Oltenia, foarte aproape de orașul Târgu Jiu.

Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, zona Oltenia-Gorj, zonă care e cunoscută pentru cutremure între 4 și 5 grade pe scara Richter. Instituția numește acest cutremur a fost unul „semnificativ”. Potrivit informației oficiale, seismul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitești, 161km SE de Timișoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrad, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brașov.

Ce fel de cutremure au loc în România

În România, au loc destul de frecvent cutremure de pământ, țara noastră fiind considerată cu un risc seismic major în privința cutremurelor între 6 – 7 grade pe scara Richter. Zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Conform fizicienilor, seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Statistic, până acum, cutremure cu magnitudinea 6 și peste au apărut în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte,  în timpul și după producerea unui seism, sunt disponibile aici.  De asemenea, puteți găsi, aici, un set de reguli de comportare în caz de cutremur.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre