Simona Ionescu / Redactor Șef

Un nou scandal în gimnastică. Antrenorii sunt acuzaţi de abuzuri

Un nou scandal în gimnastică. Antrenorii sunt acuzaţi de abuzuri
Gimnastele britanice care își acuză antrenorii de abuzuri, pentru care a început un proces. Ar putea fi cea mai dezastruoasă lovitură de până acum pentru gimnastică, una dintre bijuteriile sportului olimpic britanic, care s-a confruntat cu o avalanșă de pretenții de abuz în ultimele trei luni.

Mai multe gimnaste din Anglia se pregătesc de un proces, invocând abuzuri fizice și emoționale din partea antrenorilor. Demersul lor aduce în discuție și scandalurile similare din România și alte țări ex-comuniste, scrie evz.ro.

Un nou scandal în gimnastică. Antrenorii sunt acuzaţi de abuzuri

Mai multe gimnaste din Anglia se pregătesc de un proces, invocând abuzuri fizice și emoționale din partea antrenorilor.

Claire Heafford, una dintre gimnastele abuzate

Una din gimnastele care au lansat acuzații publice  este Claire Heafford. Ea a spus că a fost victimă a abuzurilor și a unui sistem coercitiv, cu pedepse, în anii 90. Alături de alte trei colege din acea perioadă, a trimis o scrisoare Federației Britanice de Gimnastică în care își susține acuzațiile.

Gimnasta a avut un antrenor care a pregătit anterior alte fete din Rusia, și care au obținut aurul la olimpiade, înainte de a-și continua cariera de antrenor în Marea Britanie.

Gimnasta Claire Heafford susține că antrenorii din Europa de Est a venit cu brutalitate

În perioada anilor 70-80, pe podium dominau gimnastele din Uniunea Sovietică și România, arată sursa citată. Olga Korbut (foto) a reușit să transforme gimnastica dintr-o disciplină care aducea a balet, spre acrobații uimitoare. În imagine o vedem pe Olga Korbut care se antrena la Wembley pentru Campionatele Europene din octombrie 1973.

Gimnasta Claire Heafford susține că o dată cu experiența profesională a antrenorilor din Europa de Est a venit și o anume brutalitate, iar abuzul emoțional a marcat-o mult timp de atunci. Ea este reprezentată de o firmă cunoscută din UK, Hausfeld, și speră să stabilească un precedent prin procesul pe care îl intentează.

Gimnasta engleză nu a făcut însă public nici un nume din rândul antrenorilor din România și Rusia, referitor la acuzațiile sale de abuz. ”Efectul pe termen lung al abuzului emoțional este că simți că nu ai făcut nimic bun și ești un nimic. Nu contează dacă ești campioană olimpică sau ești la un nivel inferior, tot vei ajunge să te simți ca o ratată, pentru că antrenorul vrea să te simți astfel” a spus ea, potrivit news.sky.com.

În această săptămână, antrenoarea principală, Amanda Reddin, a fost temporar suspendată din cauza reclamaţiilor de intimidare, iar acum se pregăteşte să se apere  cu privire la acuzațiile de maltratare în timpul antrenamentelor.

O linie de asistență britanică înființată de NSPCC pentru gimnastele care au suferit abuzuri în acest sport a primit peste 120 de apeluri de asistență social.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre