Simona Ionescu / Redactor Șef

Un primar de comună le-a adus Cobacabana acasă. Sătenii au leșinat când au văzut pe ce s-au dus banii lor

Un primar de comună le-a adus Cobacabana acasă. Sătenii au leșinat când au văzut pe ce s-au dus banii lor
Acum câțiva ani, primarul Timișoarei (din acea perioadă) a dorit să îi încânte pe locuitorii din capitala Banatului și a plantat palmieri de-a lungul unei porțiuni de arteră din centrul orașului. Au fost proteste  la fața locului și, mai ales, multe glume. Lumea a ieșit cu șezlonguri și umbreluțe pe asfalt, să se bronzeze sub palmieri, ca în Los Angeles sau Copacabana.

Acum, un primar de comună din județul Mehedinți le-a adus consătenilor lui Copacabana la ei acasă. El a decis probabil să-i ia fața fostului edil timișorean Nicolae Robu. Ambii provin din rândurile PNL.

La Șimian (Mehedinți) mai ceva ca la Copacabana. Strada principală e mărginită de 140 de palmieri (Sursa: Facebook)

Pesemne, primarul Constantin Trușcă s-a gândit cum să își impresioneze consătenii, astfel încât ei să nu ezite, la vară, când le va cere voturile la alegerile locale. S-a gândit că dacă le pune palmieri, vor uita aceștia că, la fiecare ploaie sau dezgheț, se umplu de noroi pentru că străzile adiacente nu sunt asfaltate.

Primarul le-a adus Cobacabana la Șimian

Edilul din Șimian a plantat palmieri înalți pe marginea străzii principale a comunei. Aliniamentul de arbori exotici însoțește drumul pe o bună bucată. El spune că s-a inspirat din vacanțele pe care le-a petrecut în străinătate. Prin urmare a cheltuit din bugetul local 100.000 de lei, ca să planteze palmieri ca la Copacabana în Șimian.

Primarul din La Șimian (Mehedinți) este un mare patriot. El s-a inspirat cu palmierii din vacanțele sale exotice (Sursa: Facebook)

În total, la Șimian, comună cu 8 sate și o populație de 10.000 de locuitori, primarul Constantin Trușcă a cumpărat și plantat un total de 140 de palmieri.  Practic, fiecare copac exotic a costat puțin peste 700 de lei.

Timișorenii au avut și ei palmieri, cu un deceniu în urmă

Amintim că în 2013, Administrația Robu a cumpărat 40 de palmieri, care au costat 146 de euro bucata, pentru a „înfrumuseța” Timișoara, după cum declara, atunci, edilul. Aceștia au amplasați la începutul verii din acel an pe Bulevardul I.C. Brătianu. Palmierii lui Robu au devenit rapid ținta glumelor multor timișoreni, care la un moment dat au ieșit inclusiv să facă plajă sub frunzele arborilor tropicali.

De teamă să nu fie vandalizați și pentru a păstra ordinea publică s-a ajuns ca palmierii din Timișoara să fie păziți de polițiștii locali, care stăteau în schimburi de strajă, cât era ziua de lungă.

palmieri in Timisoara
Aproape 7 ani și Timișoara a avut aliniament de palmieri pe un bulevard din zona centrală

După ce Nicolae Robu (PNL) a pierdut cursa pentru primărie, acum patru ani, noul primar, Dominic Fritz (USR) a decis să nu îi mai replanteze pe aceștia primăvara. Pentru protecția lor, iarna, palmierii erau scoși din aliniament și depozitați în serele societății de horticultură a Primăriei Timișoara. Ulterior, tot din decizia noii administrații, palmierii au fost vânduți celor interesați să se ambienteze cu plante exotice.

Sursa foto: caffeinatedexcursions.com, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre