Meciul a avut loc pe stadionul „Stade de France”, în fața a 80.000 de oameni și după ce i-au fluierat pe adversari, suporterii francezi au făcut liniște pentru a urmări ritualul Haka.
Noua Zeelandă a oferit un spectacol adevărat, după ce au ales varianta „Kapa o pango”, pe care o folosesc la meciurile speciale. Haka a fost condusă de Aaron Smith, un talentat sportiv care a purtat tricoul Noii Zeelande pentru a 120-a oară, al 5-lea în ierarhia all-time.
Jucătorii All Blacks au format un triunghi orientat spre rivali și au înaintat către francezi și au încercat să-i intimideze prin privirile pline de agresivitate. Alături de Scoția, Irlanda, Tonga și Africa de Sud, România face parte din grupa B a Cupei Mondiale. Românii sunt așteptați să facă show sâmbătă, de la ora 16:30, împotriva Irlandei, una dintre favoritele la cucerirea trofeului.
Istoria ritualului Haka
Haka, dansurile tradiționale ale poporului Māori, au fost folosite în sporturile din Noua Zeelandă și de peste ocean din vechime. Haka sunt executate pentru a provoca adversarii înainte de meciuri, forma de dans fiind adoptată de echipa națională de rugby a Noii Zeelande, „All Blacks”, echipa națională de rugby a Noii Zeelande, „Māori All Blacks”, echipa națională de rugby feminin a Noii Zeelande, „Black Ferns”.
Dar și alte echipe naționale din Noua Zeelandă, care o execută înainte de meciurile lor internaționale. În perioada 1888-1989, echipa neozeelandeză de nativi a efectuat un turneu în țările de origine din Regatul Unit, fiind prima echipă dintr-o colonie care a făcut acest lucru.
The Haka never disappoints 🇳🇿#RWC2023 | #FRAvNZL pic.twitter.com/NFUezPbiqk
— Rugby World Cup (@rugbyworldcup) September 8, 2023
Războinicii Ngati Kahungunu au reînviat „Ka Mate” în anul 1901
Inițial, se intenționa ca doar jucătorii Māori să fie selectați, dar în cele din urmă au fost incluși patru care nu erau Māori. Pentru că aceștia s-au născut în Noua Zeelandă, denumirea „Native a fost considerată justificată. Jucătorii au executat o Haka înainte de începerea primului lor meci, la 3 octombrie 1888, împotriva echipei Surrey.
Ei au fost descriși ca folosind cuvintele „Ake ake kia kaha”, ceea ce sugerează că haka nu a fost „Ka Mate”. De altfel, Haka „Ka Mate” nu era foarte cunoscută la acea vreme. În 1900, un ziar a relatat că soldații neozeelandezi din Războiul Boer scandau „Ka Mate! Ka Mate! Ka ora! Ka ora! Hae-haea! Ha!”, iar ceilalți au crezut că înseamnă „Omoară-l!, Tăiați-l!, Ungeți-l!”.
Dar în timpul Turneului Regal din 1901, războinicii Ngati Kahungunu au reînviat „Ka Mate” când l-au interpretat pentru a-l întâmpina pe Ducele de Cornwall la Rotorua.
„Ka Mate” a devenit celebru
Ziarele au descris acțiunile complete ale acestor „îngeri străvechi”, tipărind cuvintele sale complete în limba maori și o traducere exactă. Un cameraman de film a înregistrat atunci spectacolul. „Ka Mate” a devenit celebru și a fost interpretat pe scară largă în toată Noua Zeelandă.
Cu toate acestea, atunci când Noua Zeelandă a jucat primul său meci internațional complet de verificare împotriva Australiei la Sydney, în august 1903, strigătul de război al neozeelandezilor a fost „Tena Koe Kangaroo”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook