Simona Ionescu / Redactor Șef

Una s-a măritat cu antrenorul, alta e numită „fenomen”. Cine sunt cele 7 românce care se bat la Roland Garros 

Una s-a măritat cu antrenorul, alta e numită „fenomen”. Cine sunt cele 7 românce care se bat la Roland Garros 
Pentru prima dată  șapte jucătoare de tenis din România se vor lupta pentru titlul suprem de la turneul de tenis de Mare Şlem de la Roland Garros. Este o premieră istorică în tenisul românesc. Dar și mai interesant e cine sunt acestea. Una a fost numită „jucătoarea-fenomen” reușind să revină în topuri după accidentări care erau menite să o elimine complet din sport. Alta, s-a măritat cu antrenorul, ca să știe o treabă!

Acestea sunt: Mihaela Buzărnescu, Monica Niculescu, Jaqueline Cristian, Irina Bara, Elena Gabriela Ruse, Laura Ioana Paar şi Gabriela Talabă.

Mihaela Buzărnescu (32 ani, 127 WTA)

Este a cincea favorită a tabloului preliminar şi va juca în primul tur cu britanica Harriet Dart (24 ani, 150 WTA). Singura lor confruntare s-a încheiat cu victoria britanicei, în 2016, la Saguenay (Canada), cu 6-2, 4-6, 6-1, în primul tur.E un fel de pasăre Phoenix a tenisului. I se spune „jucătoarea-fenomen”.

În 2005 a ajuns în finală prestigiosului turneu destinat tinerilor, Orange Bowl. La vârstă de 18 ani a suferit o accidentare gravă la umăr, pe când era locul 4 în lume la junioare și pe locul 240 în clasamentul WTA. „M-am oprit timp de șase luni și mi-am pierdut toți sponsorii. Nimeni nu a mai crezut în mine”, își amintește sportiva.

După revenirea pe teren nu mai putea să joace bine și nici să își plătească un antrenor. Cumva a reușit să ajungă pe locul 240 WTA. A urmat însă o nouă accidentare, la genunchi. Doi ani a fost nevoită să facă pauză: „A fost un coșmar, era aceeași accidentare. Am făcut două operații dar n-au avut niciun efect”. Mihaela s-a înscris la cursurile Universității de Educație Fizică și Sport, unde a făcut un doctorat.

„A trebuit să fac asta pentru că altfel înnebuneam dacă mă gândeam numai la tenis. Puteam fi antrenoare de tenis, dar eram foarte confuză”, își amintește.  La începutul anului 2017, Mihaela a decis însă să mai acorde o șansă tenisului.

A mers la campionatul național din Olanda, unde s-a produs minunea la care am fost cu toții martori în ultimii ani. Poziția cea mai bună în clasamentul WTA a fost locul 20 la simplu în data de 6 august 2018 și 24 la dublu la 22 octombrie 2018. Mihaela a câștigat primul titlu WTA la San Jose 2018.

Monica Niculescu (32 ani, 141 WTA)

Cap de serie numărul 14, o va înfrunta pe japoneza Chihiro Muramatsu (22 ani, 208 WTA). Cea mai bună poziție în clasamentul WTA pentru jucătoarea Monica Niculescu a fost numărul 11 în 2018. Tatăl Monicăi este inginer și mama sa este farmacistă. Sora ei mai mare, Gabriela joacă și ea tenis profesionist.

E cunoscut faptul că, deși a câștigat milioane de dolari din tenis, nu are nicio problemă să circule cu mijloacele de transport în comun din București, fiind deseori văzută luând metroul.

Irina Bara (25 ani, 163 WTA)

Sportiva va juca în prima rundă contra croatei Tereza Mrdeza (29 ani, 242 WTA). Mrdeza are 4-2 în meciurile directe, câştigând ultimul duel, în februarie, la Cairo, în optimi, cu 6-4, 6-4.

Originară din Ștei, sportiva a avut cea mai bună calificare în clasamentul WTA la simplu – 151, poziție pe care a ajuns la 16 aprilie 2018. Tot pe 16 aprilie s-a situat pe cel mai bun loc la dublu din carieră, locul 105. Bara a câștigat opt turnee ITF la simplu și 24 ITF la dublu.

Jaqueline Cristian (22 ani, 166 WTA)

Ea va primi replica slovacei Jana. Jucătoarea e celebră pentru faptul că la vârsta de 13 ani a câștigat turneul „Les Petits As”, învingând-o în finală pe deținătoarea titlului mondial și favorita numărul 1 a competiției, americanca Alicia Black. E o jucătoare agresivă, căreia îi place să dețină controlul.

Cristian este una dintre jucătoarele care a avut oportunitatea, la un moment dat, să fie sfătuită și coordonată de Nick Bollettieri, ea antrenându-se o vreme la academia acestuia. Inițial, ea a participat la câteva dintre turneele care au loc la Academia Bollettieri; cei de la academie au văzut-o, au fost impresionați de jocul ei și i-au propus să se antreneze acolo. Născută pe 5 iunie 1998, Jaqueline a câștigat opt titluri ITF la dublu, dar și nouă titluri la simplu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre