Imediat după cutremurul devastator din Turcia și Siria, la nivelul țării noastre, al Capitalei și altor orașe, au început să se facă verificări și au fost dezvăluite statistici îngrijorătoare.
Clădirile în pericol iminent sunt desigur cele cu bulină roșie. În Iași de exemplu majoritatea acestor clădiri sunt așezate pe malul râului Bahlui care se pare că a erodat fundațiile construite de pe vremea lui Ceaușescu. Nici măcar clădirea Primăriei Municipiului Iași nu stă mai bine, ea însăși, o clădire istorică însemnată cu bulină roșie.
Serviciul Asociaţii Proprietari al Primăriei Municipiului Iași a notificat asociațiile care administrează imobile încadrate în clasele I și II de risc seismic să își realizeze / actualizeze expertizele tehnice și energetice și să le comunice municipalității, se arată în comunicatul trimis redacției noastre.
Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este doar o poveste de la 1960
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a răspuns întrebărilor curioase și temătoare ale oamenilor din România.
„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus dr. ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.
„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a mai spus specialistul.
„La un moment dat, în 2019, un ziar a titrat: Peste 2500 de clădiri se vor clătina în cazul unui cutremur în București. Mă bucur! De-asta le proiectăm: să se clatine! Să disipe energie, să consume energie”, a mai subliniat dr. Ing. Lucian Melinceanu, citat de media.
Sfaturi de la specialiști
Dacă sunteți în interiorul clădirii: rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon, adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior, protejaţi-vă capul şi faţa, îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.
Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele, nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit, nu utilizaţi liftul.
Și totuși dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur. Nu ieșiți pe scări pentru că ele sunt cele mai periculoase.
Și în afara clădiri este la fel de periculos.
Dacă sunteți în exteriorul clădirii, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă sunteți într-o mașină rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.
Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
Ce se recomandă să facem la final, după ce s-a oprit cutremurul
Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate, copiii și animalele de companie, dacă le aveți.
Verificaţi dacă sunteţi rănit şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă, pentru a vă păstra cât mai mult bateria.
Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.
Vedeți, totodată, dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă,
Umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
Alte informații suplimentare. Este bine să știți că în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii sunt pregătiți să îndrume copiii şi ei sunt cei care asigură protecţia acestora, până la sosirea unui adult din familie sau a forțelor de ordine.
Recomandările au fost furnizate către Retete și Vedete de Dumitru Cheregi, consilier economic al unei Ambasade a României. Potrivit acestuia, corpul diplomatic românesc deține astfel de informații utile, menite să ajungă la publicul larg.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook