Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Plante carnivore exotice, la Iași. Una dintre specii se găsește în trei regiuni din România. Fotografii fascinante

Exclusiv. Plante carnivore exotice, la Iași. Una dintre specii se găsește în trei regiuni din România. Fotografii fascinante
O idee inedită au avut organizatorii expozițiilor de la Grădina Botanică din Iași. Aproape toată luna februarie, copii, tineri, familiii, indrăgostiți sau pur și simplu școlari, vor merge să vadă plantele cu caracter unicat. Azalee și camelii, dar punctul de atracție principal sunt plantele carnivore. Rețete și Vedete a vrut să afle cât mai multe despre aceste plante astfel încât a fost la fața locului și, în plus, a consultat specialiștii în domeniul botanic.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează în perioada 4 februarie, ora 11.00 – 26 februarie 2023, ora 17.00, în compartimentele Complexului de Sere, o nouă ediție a Expoziţiei de plante exotice.

Exemplarele de azalee și camelii din colecțiile grădinii impresionează prin diversitatea cromatică şi dimensiunile plantelor, fiind remarcate în cadrul amenajărilor inspirate de grădinile asiatice. Alături de acestea se remarcă prin culorile frunzelor exemplarele de croton (Codiaeum variegatum), originari din zone cu climă caldă, similar cu grupul de rododendroni denumiți Vireya.

Foto: azalee

Punctul forte de la expoziția aceasta sunt câteva plante carnivore exotice. Iar una dintre aceste specii se găsește în trei regiuni din România. Este vorba despre Roua cerului. La expoziția ieșeană este prezentată și Cupa maimuței. Denumirea provine de la secreția lor, după cum a spus Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice.

În România, asemenea plante se găsesc în trei regiuni mlăștinoase, Depresiunea Dornelor, Munții Maramureșului și Nordul Olteniei. Planta se hrănește cu insecte ce sunt atrase de culoarea roșie și de sclipirea picăturilor de rouă de pe suprafața frunzelor.

La noi în țară există în total 11 specii de plante carnivore și pentru a se dezvolta au nevoie de condiții extreme, cele mai preferate fiind regiunile umede, mlăștinoase.

Alte plante carnivore care se găsesc la noi în țară sunt Pinguicula alpina și Pinguicula vulgaris în munții Bucegi și Utricularia vulgaris în Delta Dunării.

Foto: plante carnivore

Planta denumită simbolic „Cupa maimuței”  este de dimensiuni mari și strânge în interiorul ei, de asemenea, roua, un fel de nectar, care reprezintă deliciul maimuțelor.

În ceea ce privește ideea de plante carnivore, Iurie Cevdar, specialist în domeniul botanic, a declarat, în exclusivitate, pentru Rețete și Vedete că hrana acestor plante este diversă, formată din organisme de mici dimensiuni, crustacee mici, lăcuste, greieri, termite, muște și chiar scorpioni.

Întrebat de noi cum sunt îngrijite aceste plante, Iurie Cevdar ne-a relatat că există unele plante pe care le putem crește afară, pe tot parcursul anului, dar altele vor trebui protejate iarna. Prin urmare, se îngrijesc ca oricare alte plante și cel mai important, nu ”mănâncă” omul.

Și aceste plante, ca multe altele, au nevoie, în principal, de lumină.

O reprezentare peisageră a acestor elemente este sugerată cu ajutorul speciilor de plante decorative, prin frunze cu care au fost realizaţi pereţii vegetali sau cu seminţe, fructe şi deşeuri vegetale cu care a fost realizată alegoria care sugerează spiritul.

Elementele de noutate din spațiul expozițional sunt numeroase elemente decorative realizate cu pasiune și pricepere de peisagiștii care îngrijesc aceste plante, toate fiind integrate într-un design unitar cu influenţe care se regăsesc în filosofia japoneză a celor cinci elemente definite prin pământ, apă, foc, vânt şi spirit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre