Simona Ionescu / Redactor Șef

Știrea momentului. Va trebui să plătiți mai mulți bani pentru casa în care locuiți. Va fi lege în curând

Știrea momentului. Va trebui să plătiți mai mulți bani pentru casa în care locuiți. Va fi lege în curând
Un proiect ce prevede modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD) va ajunge curând la votul decisiv din Parlament, cel din Camera Deputaților, cu propunere de adoptare. O primă schimbare ar fi creșterea primei de asigurare.

Această măsură, dar și altele sunt prevăzute într-un proiect de lege propus pentru adoptare Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va mări de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei), cât e în prezent, la 130 de lei.

Primele pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor se vor majora cu 30 de lei şi nu vor mai fi exprimate în euro, ci în moneda naţională. La fel şi sumele acordate ca despăgubire în caz de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de materialele folosite la construcția clădirilor, respectiv 100.000 lei pentru locuințele de tip A și 50.000 lei pentru cele de tip B.

O primă de 50 lei va fi asigurarea pentru locuințele din materiale netratate termic sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele vor fi 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei), cât sunt acum.

Asigurarea obligatorie va putea fi emisă și pentru perioade mai mari de un an.

O altă noutate inclusă în proiectul de lege este posibilitatea încheierii unei asigurări facultative pentru clădirile cu risc major de prăbușire, în cazul unui seism, chiar dacă nu există în plată o asigurare obligatorie. Asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani.

De anul viitor, primăriile vor atenționa proprietarii care nu au poliță de asigurare obligatorie, prin scrisori de înștiințare, iar dacă aceste contracte nu vor fi încheiate, se vor aplica amenzi între 100 și 500 lei pentru fiecare locuință în parte. Banii din aceste amenzi se vor duce integral la bugetul autorităților locale.

Despăgubirile pe baza polițelor de asigurare obligatorie se vor acorda doar pentru spațiile cu destinația de locuință, în caz de pagube materiale provocate de cutremure, alunecări de teren și inundații.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre