Simona Ionescu / Redactor Șef

Vacanța de Rusalii. Câte zile libere vor avea românii

Vacanța de Rusalii. Câte zile libere vor avea românii
Rusaliile, cunoscute și ca Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea, sunt celebrate în 2025 pe 8 și 9 iunie, marcând una dintre cele mai importante sărbători creștine, la 50 de zile după Paștele Ortodox. Câte zile se vor relaxa românii.

Rusaliile sunt celebrate la 50 de zile după Paște și marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Hristos. Românii vor avea câteva zile libere în această perioadă.

Trei zile de minivacanță de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor le aduce angajaților o minivacanță de trei zile. În 2025, prima zi de Rusalii este prăznuită duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie, când este și zi liberă legal pentru angajații din România. Și de 1 iunie, Ziua Copilului, românii au zi liberă legal, dar în 2025 această zi cade duminică.

Când vom mai avea libere

Următoarea zi liberă va fi de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului (vineri), apoi pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei (duminică). Va fi liber și ziua de 1 decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României (luni), apoi 25 decembrie, prima zi de Crăciun (joi) și 26 decembrie, a doua zi de Crăciun (vineri).

Zile libere suplimentare pentru români

Vacanța de Rusalii. Câte libere vor avea românii
Cât vom sta acasă de Rusalii

Conform legii, prin contractul colectiv de muncă salariații din România pot beneficia și de alte zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie. Pentru căsătorie veți primi 5 zile libere, iar pentru căsătoria unui copil al salariatului 2 zile.

Nașterea unui copil aduce alte 5 zile libere + 10 zile pentru tată dacă a urmat un curs de puericultură. În caz de deces al soției/soțului, copilului, părinților, socrilor sunt libere 3 zile, iar pentru decesul bunicilor, fraților, surorilor 1 zi. Cei care donează sânge vor avea liber o zi, iar pentru schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate se acordă 5 zile libere.

De asemenea, pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior se acordă 30 de zile concediu fără plată. Acesta se acordă o singură dată.

Persoanele care nu-și pot întrerupe activitatea, vor avea zile libere acordate ulterior

Potrivit legislației în vigoare, angajatorul are obligativitatea de a acorda zilele libere legal salariaților, însă există excepții pentru persoanele care nu-și pot întrerupe activitatea, deoarece lucrează în unități sanitare sau alimentație publică.

În astfel de situații, zilele libere pot fi acordate ulterior, conform prevederilor din regulamentul intern. Toate aceste zile libere sunt remunerate, fiind reglementate de contractul colectiv de muncă și nu influențează contractul individual de muncă sau drepturile salariale ale angajatului.

Sursă foto: day-off.app

Citiți și: 

Rusalii 2021. Ce este interzis să faceți în această zi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *