Simona Ionescu / Redactor Șef

Vedeta din Oppenheimer, Cillian Murphy, schimbare radicală în carieră, după ce a câștigat Oscarul

Vedeta din Oppenheimer, Cillian Murphy, schimbare radicală în carieră, după ce a câștigat Oscarul
Acum câțiva ani românii erau înnebuniți după actorul care dădea viață personajului principal din seria Peacky Blinders de pe Netflix. Bărbații și băieții se tundeau precum Tommy Shelby. Toți voiau să fie ca el. Inclusiv Damian Drăghici și-a echipat trupa în haine inspirate din film, pentru concerte.

Proaspăt laureat cu primul său Premiu Oscar din viața de actor, Cillian Murphy a decis să schimbe radical macazul în carieră. El și-a făcut firmă de producție și va fi producătorul filmului în care are și rolul principal.

Universal Pictures a anunțat că va adapta într-un film cartea „Blood Runs Coal: The Yablonski Murders and the Battle for the United Mine Workers of America”, de Mark A. Bradley. Romanul este relativ nou, fiind una din cărțile finaliste în cursa pentru Premiul „Edgar Allan Poe”  din anul 2021, în categoria „Carte polițistă bazată pe fapte reale”.

Actorul de Oscar în dublă ipostază

Despre roman criticii au scris că este „un portret extraordinar al unuia dintre cele mai importante sindicate ale națiunii, aflat în pragul unei schimbări istorice, și că ‘Blood Runs Coal’ apare într-un moment în care mișcările muncitorești din Statele Unite au reînviat și în care actuala administrație încearcă să susțină industria combustibililor fosili.

Cu o muncă de cercetare strălucită și scrisă în mod convingător, cartea pune în lumină efectele de anvergură ale schimbărilor industriale și socio-economice ce se desfășoară în America până în zilele noastre”. Lungmetrajul este un proiect de anvergură, care îl va avea în prim plan pe cu proaspătul câștigător al premiului Oscar, Cillian Murphy, în două ipostaze. Acesta va avea rolul principal, dar și pe cel de producător al lungmetrajului. Scenariul va fi adaptat de adevărate vedete din domeniu: Jez Butterworth (Spectre, Ford vs. Ferrari) și John-Henry Butterworth (Get On Up, Indiana Jones and the Dial of Destiny).

Actorul Cillian Murphy, recent laureat cu Oscar pentru rolul din Oppenheimer, se implică într-un nou film, după fapte reale (Instagram)

Conform presei americane de profil, cei doi au colaborat anterior la Edge of Tomorrow. John Davis și Jordan Davis vor produce filmul prin Davis Entertainment, în timp ce Murphy și Alan Moloney vor produce prin compania în care sunt asociați, Big Things Films. Producătorul executiv al filmului este Mark A. Bradley.

Film după o poveste reală, cutremurătoare

Relatând o poveste reală, întâmplările din „Blood Runs Coal” au loc la sfârșitul anilor 1960 în minele de cărbune din Pennsylvania și relatează un asasinat șocant cu un rol determinat în schimbarea istoriei sindicatelor americane. Povestea începe în ajunul Anului Nou 1969, în Clarksville, Pennsylvania, un mic orășel minier în care se extrage cărbune. Un sindicalist cu vechime, Joseph „Jock” Yablonski, a fost ucis cu brutalitate la ferma în care locuia. Alături de el au fost omorâte soția și fiica sa.

Crimele au avut loc la șapte luni distanță de momentul în care bărbatul își anunțase campania împotriva președintelui corupt al sindicatului United Mine Workers of America (UMWA), Tony Boyle. Acesta din urmă delapida de mult timp fondurile UMWA, reducea la tăcere disidențele din interiorul sindicatului și servea interesele marilor companii carbonifere, în loc să aibă grija minierilor.

Cartea „Blood Runs Coal: The Yablonski Murders and the Battle for the United Mine Workers of America”, de Mark A. Bradley a fost una din finalistele în cursa pentru Premiul „Edgar Allan Poe”  din anul 2021, în categoria „Carte polițistă bazată pe fapte reale”

Tot ce își dorea Yablonski era ca sindicatul să fie din nou al minerilor pe care ar fi trebuit să-i reprezinte. El dorea să readucă organizația la statutul inițial, o forță puternică ce lupta exclusiv pentru binele social. Furios pe încercările sindicalistului, Boyle și-a propus să îl reducă pe acesta la tăcere și a făcut-o între-un mod radical, ordonând asasinarea sa.

Asasinarea lui Yablonski și a familiei sale a fost un act fără precedent în istoria sindicatelor din întreaga lume. Cele trei crime au declanșat unele dintre cele mai intense (și mai de succes) urmăriri de suspecți din istoria FBI. Dincolo de anchetă, întâmplarea a dus la prima preluare de succes a unui sindicat important din istoria modernă a SUA.  Ulterior, foarte mulți muncitori din alte sindicate s-au inspirat din lupta lui Yablonski, provocându-și liderii corupți și înlăturându-i din structuri.

Cillian Murphy, schimbare radicală în carieră: s-a făcut producător

Deși filmările pentru ultimul film au fost extrem de solicitante, actorul nu și-a luat vacanță. Printre cele mai recente filme ale lui Cillian Murphy se numără Oppenheimer, pentru care a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal, The Dark Knight, Red Eye, Dunkirk și A Quiet Place Part II, în timp ce pe micul ecran este cunoscut mai ales ca Tommy Shelby, gangsterul din Birmingham care se află în centrul serialului Peaky Blinders.

Pe lângă acest film, anunțat de Universal, în care va fi și producător, celebrul actor britanic lucrează și la drama istorică Small Things Like These, dar și la Steve, o producție Netflix. Small Things Like These este un film produs și finanțat de Matt Damon și Ben Affleck’s Artists Equity. Acesta este, de asemenea, primul lungmetraj al noii companii a lui Murphy, înființată alături de producătorul Alan Maloney și numită, ironic, Big Things Films.

De asemenea, va apărea și un film de lungmetraj Peaky Blinders, în care actorul va avea rolul principal. Totodată, Cillian Murphy urmează să fie producător executiv al filmului 28 Years Later, scrie Variety.

Sursa foto / video: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre