Simona Ionescu / Redactor Șef

Vedetele penale vor avea condiții super în cele două noi pușcării construite de Guvern

Vedetele penale vor avea condiții super în cele două noi pușcării construite de Guvern
Pușcăriile sunt pline și nici nu au condiții decente pentru deținuți. De aceea, Guvernul va construi două închisori noi, care vor avea 1.900 de locuri. Banii vor veni de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Pușcăriile sunt pline! Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică miercuri, 30 septembrie, două proiecte de Hotârâre de Guvern, unul vizând aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiții ”Penitenciar Berceni” județul Prahova, iar celălalt pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiții „Penitenciar Unguriu”, judeţul Buzău.

Cele două noi penitenciare vor avea 1.900 de locuri, iar finanțarea este asigurată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Guvernul va construi două închisori noi

România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au convenit un împrumut în valoare de 177 milioane euro, pentru modernizarea infrastructurii judiciare în România.

Guvernul a cerut acești bani ca să rezolve supra-aglomerarea din pușcării și îmbunătățirea condițiilor de detenție. Potrivit calendarului aprobat de Guvern, peste 8.000 de noi locuri de cazare pentru deținuți ar urma să fie construite în următorii șase ani, iar alte peste 1.300 de locuri de cazare din penitenciare să fie modernizate.

Supraaglomerarea și condițiile improprii de detenție sunt probleme semnalate inclusiv de către Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), Avocatul Poporului și de către organizațiile neguvernamentale. România a fost penalizată pentru aceste deficiențe și obligată să plătească despăgubiri unor deținuți.

În prezent,  sistemul penitenciar se confruntă cu insuficiența și gradul ridicat de uzură al infrastructurii penitenciare existente, precum si împrejmuiri și dotări învechite cu impact direct asupra siguranței deținerii, informează justnews.ro.

Singurul penitenciar pentru femei este la Târgșor și funcționează în niște clădiri foarte vechi.


Povestea lui Gheorghe Dijmărescu, cel mai mare alpinist român

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre