Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună la început de februarie. Au fost majorate alocațiile pentru copii

Veste bună la început de februarie. Au fost majorate alocațiile pentru copii
Începând cu data de 1 februarie, alocațiile pentru copii au fost majorate. Iată câți bani vor primi micuții în plus.

Alocațiile pentru copii au fost majorate din luna februarie. Acestea au fost mărite cu un procent de 13,8%, adică exact cu rata inflației pe anul fiscal anterior. ”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Creșterea va fi de 36 de lei

Potrivit specialiștilor, copiii cu vârste între 2-18 ani vor primi cu 36 de lei mai mult. De alocație beneficiază și elevii care au împlinit 18 ani, până ce vor termina liceul, respectiv învățământul profesional. Dar nu și după ce vor împlini vârsta de 26 de ani. După majorarea în valoare de 88 de lei, copiii cu vârsta la doi ani vor primi o alocație de 719 de lei. Conform legii 61/1993, aceeași sumă va intra și în buzunarul copiilor și adolescenților până în 18 ani, care suferă de dizabilități.

Din februarie, cresc alocațiile pentru copii

Ce sumă vor primi copiii

Începând cu februarie 2024 pentru copiii de până la doi ani, alocația va crește de la 631 de lei la 719 lei pe lună. Aceeași sumă este valabilă și pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, care suferă de handicap. Copiilor cu vârste între 2-18 ani și cei care urmează cursuri liceale sau profesionale le crește alocația de la 256 de lei la 292 de lei pe lună.

Potrivit statisticilor, anul acesta vor beneficia de alocație de stat un număr de 3,6 milioane de copii și tineri. Și anul trecut alocațiile au crescut cu 5,1% față de sumele din anul 2022 și au ajuns de la 242 de lei la 255 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de alocație

Potrivit legii, banii pentru alocație sunt încasați de unul dintre părinți. Pentru a depune dosarul de alocație aveți nevoie de certificatul de naștere al copilului, certificat de căsătorie românesc sau declarație la notar, precum și certificatele de cetățenie ale ambilor părinți.

De asemenea, mai aveți nevoie de o declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului, buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocația, precum și buletin de identitate românesc sau moldovenesc al celuilalt părinte, dar și extras de pe contul bancar. Alocația se plătește prin transfer bancar sau mandat poștal.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre