Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă medicală în vestul țării. Copii internați în spital cu botulism

Alertă medicală în vestul țării. Copii internați în spital cu botulism
Igiena alimentară este vitală pentru a ne păstra sănătatea. O serie de alimente pot deveni problematice în momentul în care nu sunt curățate sau gătite corespunzător, iar una din bolile care pot apărea e botulismul.

Este alertă medicală în vestul țării după ce opt copii au ajuns la spital. Ei au fost diagnosticați cu botulism și sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă, starea lor fiind mai gravă decât a celorlalți.

„Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au în plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere.

Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Raluca Marinescu, medic specialist boli infecțioase, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Tratamentul copiilor a fost primit din mai multe orașe

Pentru confirmarea diagnosticului „au fost prelevate probe de la toți copiii și transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din București. Am și început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Național de Control pentru Boli Transmisibile, am obținut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin și Sibiu. Și mai avem în așteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureș la Timișoara.

Vreau să le mulțumesc colegilor de la DSP și de la unitățile care ne-au ajutat și ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puțin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timișoara”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea – managerul spitalului. Conform surselor Rețete și vedete, copiii internați au vârstele cuprinse între trei și șapte ani și fac parte din aceeași familie.

Ce este botulismul

Botulismul este o intoxicație severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară și, în cazuri extreme, punând în pericol viața pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, fenomene digestive și chiar paralizie.

Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului). Tratamentul precoce este esențial în gestionarea botulismului.

Cum se previne apariția botulismului

𝟏. 𝐈𝐠𝐢𝐞𝐧𝐚 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝐀𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐢𝐠𝐢𝐞𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐞. 𝐄𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐬𝐧𝐢𝐜 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆ 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐜𝐮𝐭𝐢𝐢 𝐮𝐦𝐟𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐟𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭.

𝟐. 𝐂𝐚̆𝐥𝐝𝐮𝐫𝐚 𝐬̦𝐢 𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐝𝐞𝐜𝐯𝐚𝐭𝐚̆: 𝐂𝐚̆𝐥𝐝𝐮𝐫𝐚 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠𝐞 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐧𝐚 𝐛𝐨𝐭𝐮𝐥𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝐚𝐬̦𝐚 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞. 𝐄𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭 𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐦𝐨𝐝 𝐧𝐞𝐜𝐨𝐫𝐞𝐬𝐩𝐮𝐧𝐳𝐚̆𝐭𝐨𝐫.

𝟑. 𝐄𝐯𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐬𝐮𝐛 𝟏 𝐚𝐧: 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐥𝐨𝐬𝐭𝐫𝐢𝐝𝐢𝐮𝐦 𝐛𝐨𝐭𝐮𝐥𝐢𝐧𝐮𝐦, 𝐢𝐚𝐫 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯 𝐚𝐥 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐮𝐛 𝐮𝐧 𝐚𝐧 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐬𝐮𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐧𝐞𝐮𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐢. 𝐄𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐢𝐜𝐢.

𝟒. 𝐏𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐜𝐭𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭̦𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐬𝐚̆, 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐮 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭𝐞𝐭̦𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞. 𝐎𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚̆ 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐦𝐚𝐭𝐚̆ 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐚̆.

𝟓. 𝐀𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞: 𝐕𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐥 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐦𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐭 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐢𝐫𝐚𝐫𝐞.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre